
Figur 1: Hur en multifunktionell fasadlösning kan monteras för att sänka byggnadens energianvändning, byggnadens klimatbelastning samt höja termisk komfort inomhus för boende.
Artikelförfattare: Stephen Burke, NCC Sverige AB/Lunds universitet och Ricardo Bernardo, Lunds universitet
För att uppfylla de framtida svenska energi- och klimatmålen måste det befintliga byggnadsbeståndet energieffektiviseras. Två möjliga typer av åtgärder är att effektivisera de tekniska systemen i ett hus, eller att reducera värmeförlusterna. Vid energieffektivisering läggs oftast mer fokus på de installationstekniska åtgärderna för att få ner den specifikenergianvändning men för att vara mer i linje med övriga EU samt med BBRs nya primärenergital måste man börja använda en kombination av dessa två strategier, där man först reducerar värmeförlusterna och sedan effektiviserar installationstekniken.
Denna studie har tittat på möjligheter att energieffektivisera miljonprogramshus genom att använda en multi-funktionell fasad som både reducerar värmeförlusterna samt ger möjligheten att använda andra energibesparande teknologi. Ett fortsättningsprojekt har även visat att metoden kan utökas för att nå netto-noll koldioxidutsläpp på årsbasis.
Europeiska unionen (EU) siktar på att vara den första klimatneutrala kontinenten år 2050. Sverige vill uppnå det målet året 2045. 23 svenska pionjärskommuner är ännu mer ambitiösa och vill nå dit under 2030. Globalt sett står byggnader och byggsektorn för nästan 40 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. För närvarande är ungefär tre fjärdedelar av byggnaderna i EU inte energieffektiva, men 85-95 procent av dagens byggnader kommer fortfarande att användas 2050. Därför måste det befintliga byggnadsbeståndet uppgraderas avsevärt för att nå dessa mål. Trots detta, saknas demonstrerade kostnadseffektiva energirenoveringslösningar i Sverige som leder till årliga netto-nollutsläppsbyggnader.
Första förstudien [1] undersökt potentialen för en multifunktionell fasad som renoveringslösning på befintliga flerbostadshus, speciellt hus från Miljonprogrammet. Renovationskonceptet är baserat på prefabricerade multi-funktionella fasadelement med extra isolering och integrerade system för ventilation, värmeåtervinning och förnybar energi.
Den andra förstudie [2] undersökte potentialen och förutsättningarna för en framgångsrik fullskalig demonstration av ett innovativt renoveringskoncept för att uppnå koldioxidneutrala byggnader. Inom denna studie undersöktes livscykelanalys, fuktsäkerhet, ventilationssystem, industriella partners och pilotfall för demonstration.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 2/2022.
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





