Åtgärdsportalen och Undersökningsportalen
Nu är standarden för vingprovning på plats. Efter tre år har det internationella arbetet, där Sverige varit drivande, kommit i mål. Den nya standarden ”Geoteknisk undersökning och provning – Fältprovning – Del 9: Vingprovning (FVT och FVT-T) SS-EN ISO 22476-9:2020” innehåller en del nyheter och en del svensk beprövad praxis. Den öppnar upp för nya konfigureringar av vingutrustning avseende registrering, rotation, vingstorlek, glappkoppling, skyddskåpa, foderrör etc. Som alltid med vinge kan det bli lite snurrigt och för en del konfigureringar ska inte bara momenten vs vinkeländring registreras utan även vs tid. Detta för att kunna kvalitetssäkra resultatet.
Projekt för handledning av dimensionerande grundvattennivåer
Det nystartade projektet syftar till att ta fram en handledning för framtagande av dimensionerande grundvattennivåer. Målet är därmed att skapa en branschstandard samt öka kvalitén inom detta specifika område. Projektet utförs i två parallella delprojekt där det ena har fokus på konceptualisering och det andra har fokus på Eurokod och beräkningar. Projektet är uppdelat i flera etapper för att möjliggöra en lärandeprocess och förankring. I nuläget pågår arbete med framtagande av schematiska konceptuella modeller för att visa samspelet mellan grundvattentrycknivå och anläggning. Därtill pågår arbete med att klargöra hur grundvatten ska eller bör hanteras i dimensionering enligt Eurokod. Senare under året skickas en enkät ut till referensgruppen. Även branschen kommer att få möjlighet att svara på den. Syftet med enkäten är att kartlägga vilka metoder som används av branschen och vilka problem man stöter på samt vilket behov branschen ser av en handledning.
Handbok om arbetsmiljö i förorenade områden – nu på SGFs hemsida
Arbetsmiljöverket har meddelat att handbok H359 Marksanering om hälsa och säkerhet i förorenade områden har utgått. Anledningen uppges vara brist på möjligheter att hålla den uppdaterad från Arbetsmiljöverkets sida. Handboken togs fram i samverkan mellan SGF och Arbetsmiljöverket, med senaste utgåva från 2015. Sedan dess har förändringar skett av framför allt en del föreskrifter från Arbetsmiljöverket. I stort är dock innehållet fortsatt korrekt, relevant och användbart för arbetet med förorenade områden. Handboken finns ni på SGFs hemsida och kommer att ses över avseende behovet av revideringar.
Nya webbinarier om berg
Sektion Berg har startat upp en webbinarieserie. Det första tillfället behandlade ”AMA och underhåll i berg – vad är det vi mäter?” och presenterades av Gustav Cederholm (BESAB) och Stefan Sandberg (AFRY). Nästa tillfälle (27 nov) går under temat ”Grundläggning – gränsen mellan geoteknik och bergteknik” och hålls av Ulf Lindblom, tidigare professor i bergbyggnadsteknik på Chalmers. Webbinariet visar på skillnaden i olika geomaterial som gör att man måste behandla dem olika. Det är viktigt att aktörer med olika inriktningar kan kommunicera och förstå varandra. Det är också av betydelse för en ”vanlig” geotekniker att ha kunskap om berg, såväl om grundläggning på berg som uttag av schakt och tunnlar. Webbinarierna spelas som vanligt in och läggs upp på SGFs hemsida. Har du idé på ett ämne som du tycker borde ingå i vår webbinarieserie är du välkommen att höra av dig till stefan.sandberg@afry.se.
Vi söker dig som är erosionsintresserad
SGFs arbetsgrupp avseende stranderosion håller sakta men säkert på att ta form. Pandemin har satt lite käppar i hjulen och det har rullat på lite långsammare än beräknat. Vi söker fortsatt efter dig som jobbar med erosion i vattendrag, i sjöar eller vid kusten. Här kan du bidra med din kunskap och lära dig mer, du kan påverka processen med att uppdaterade vägledningar, handböcker och tekniska skrifter. Du kan lära mer om naturbaserade lösningar för att minska effekten av stranderosion. De lösningar som finns föreskrivna idag för att hantera stranderosion är ofta inte i samklang med de önskemål och krav som kan finnas på biologisk mångfald och god ekologisk status. Hör av dig till per.danielsson@swedgeo.se om detta låter spännande.
Tveka inte att höra av dig till oss om du vill bli medlem eller engagera dig. Vi nås enklast via e-postadressen info@sgf.net. Läs gärna mer om vår förening på www.sgf.net.
Dela på:





