
Figur 1: Schematisk geomodell med information om både geometri och designvärden. (Modifierad efter Henrik Möller).
Artikelförfattare: Mats Svensson, Tyréns
Geoteknikbranschen har idag en stor potential att utvecklas inom många olika delar och vi har ett gyllene tillfälle att ta vara på den globala digitaliseringsvåg som sveper fram över vårt samhälle. Det finns en stor förbättringspotential avseende undersökningsmetodik, hur vi utvärderar våra designvärden, masshantering, och inte minst tillgängliggörande av data och visualisering och kommunikation av densamma. Om vi lyckas med en modernisering skulle det med stor sannolikhet medföra sänkning av kostnader, billigare projekt och färre tvister. Det skulle också skapa en större trygghet hos alla aktörer genom hela den geotekniska processen – från planering i tidigt skede och hela vägen till förvaltning av undermarksinformation, geokonstruktioner och anläggningar.
I denna artikel föreslås en ny geoteknisk process som baseras på några av de forsknings- och utvecklingsprojekt som har genomförts de senaste åren, både inom akademin och i branschen.
Bakgrund och utmaning
Idag utförs det mycket georelaterat forsknings- och utvecklingsarbete på både universitet och i näringslivet. Utvecklingsprojekten resulterar i akademiska avhandlingar eller i någon form av slutrapport. Men vad händer sedan? Implementeringsgraden är ofta pinsamt låg. Av det omfattande utvecklingsarbetet kommer endast en liten del till praktisk användning. Till exempel är de förhärskande undersökningsmetoderna fortfarande baserade på en stålklump som bankar eller vrider på en stålstång med ett punktavstånd på >20 m. Våra tolkningar är också oftast raka streck mellan olika nivåer i dessa punkter. Vår slutleverans är en död pdf-fil som skickas via e-post. 2022 kan vi väldigt mycket bättre.
Förslag till ny geoteknisk process
Genom att utnyttja de resultat som de senaste åren har producerats i ett antal utvecklings- och forskningsprojekt kan vi få en geoteknisk process som höjer kvalitén i alla led och är mer effektiv också med avseende på tid och kostnader. Ett förslag på en ny geoteknisk process, baserad på verktyg som redan finns på plats, redovisas nedan.
• Samla all information i en databas redan i mycket tidigt skede
• Tillgängliggör all information till alla behöriga aktörer via ett webgränssnitt
• Basera metodval och placering av undersökningar på osäkerhetskartor
• Inled alla fältundersökningar med geofysiska metoder innan borrvagn skickas ut
• Jobba med ett iterativt undersökningsförfarande
• Utnyttja multivariat analys-metodik för bestämning av dimensionerande värden på designparametrar
• Delge entreprenör framtagna geomodeller i förfrågningsunderlaget
Geomodellen är målet
Det första uppdraget för geoteknikern är att via arkiv och tidigare utförda och nya undersökningar ta fram en geomodell. En geomodell omfattar både de geometriska egenskaperna, till exempel djup till och form på bergets överyta, och värden på designparametrar, till exempel odränerad skjuvhållfasthet. Se figur 1.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 1/2022.
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





