I kvarteret Stora Frösunda i Solna har Besab under perioden april 2018 till juni 2019 utfört grundläggningsarbeten för en ny bilhall med ovanliggande bostäder. Inom en borrad glesspont, cirka 350 krönmeter med tre till fyra hammarbandsnivåer, har upp till femton meter djupa schakter utförts i lera och flytbenägen siltig jord ned till och ibland under grundvattennivån. Jordinjektering utfördes innan schakt- och utfackningsarbetena för sponten påbörjades för att förhindra utfall av lösa jordmassor. Spontens rörelser övervakades med automatiska inklinometrar och stagkraftsgivare. En del märkliga mätresultat uppkom som orsakade oroligheter under utförandet.
Planerade byggnader
Inom kvarter 6 och 7 på fastigheten Stora Frösunda 2 i stadsdelen Haga Norra i Solna uppförs för närvarande Europas modernaste bilhall. Anläggningen om cirka 37 000 kvm bruttoarea färdigställs under 2021 och kommer att inrymma kontor, restaurang, bilhall, car show room, verkstad och underjordsgarage i två våningar. Ovanpå anläggningen kommer det att uppföras bostäder i åtta till tolv våningsplan, dessa kommer under 2022 vara redo för inflyttning.
Ytterligare utveckling av stadsdelen kommer att ske, bland annat med sex bostadskvarter och två kontorsbyggnader vilket innebär cirka 900 lägenheter och 70 000 kvm kommersiella ytor. Inom stadsdelen kommer det att produceras egen värme och kyla genom att installera cirka 160 stycken brunnar för geoenergi på ett djup av 330 meter. Sammanlagt beräknas 2000 människor bo och 5000 människor arbeta i stadsdelen. Bilia som har befunnit sig i området sedan 1968 blir kvar, men nu med en helt ny och modern fullserviceanläggning.
Upphandling
Byggherren Fabege inledde system-handlingsprojektering för anläggningen under sommaren 2017 genom att anlita ELU Konsult för att genomföra geotekniska markundersökningar för utredning av lämpliga stödkonstruktioner och grundläggning. Projektet övergår ganska snart till en förtroendeentreprenad mellan Fabege och Zengun. I december 2017 mynnade systemhandlingsprojekteringen ut i ett förfrågningsunderlag, där sponten utgjordes av en borrad tätspont. Anbud kom in till beställaren som valde att föra dialog med ett antal av anbudslämnarna. Parallellt med detta drevs projekteringen vidare och under mars 2018 skickades ett reviderat förfrågningsunderlag ut, där bland annat den borrade tätsponten hade bytts ut mot en borrad glesspont. Efter nya anbudsutvärderingar och förhandlingar valde beställaren slutligen Besab som entreprenör för grundläggningsarbetena och S46 som entreprenör för schaktningsarbetena.
Befintliga förhållanden
Fastigheten har sedan början av 1970-talet dominerats av Bilias anläggning med lokaler för bilförsäljning, verkstad, en bensinstation och stora parkeringsytor, se figur 1. Området för den nya anläggningen används för bilparkering och utgör en lågpunkt med nivå cirka +12 inom fastigheten. Marknivån vid Kolonnvägen är cirka +20, vid Frösundaleden cirka +22 och vid Bilias befintliga anläggning cirka +17. Området avgränsas i norr av ett privat område där berget kommer upp i dagen. Den befintliga anläggningen har källare med golvnivå cirka +17 och är huvudsakligen grundlagd på betongpålar slagna med lutning, men även plattgrundläggning förekommer. Anläggningen ska vara fullt tillgänglig och vara i drift fram tills det att den nya anläggningen är inflyttningsbar.
Jordartsförhållanden
Jorddjupen inom fastigheten varierar kraftigt. I nordväst förekommer berg i dagen och i andra delar har sondstopp erhållits drygt 30 meter under markytan. Inom vissa delar finns upp till 15 meter fast lagrad friktionsjord ovan berget. Större delen av området är uppfyllt. Under fyllningen finns ett cirka 5 meter tjock lager av lera med torrskorpekaraktär. Under leran förekommer svallat material av i huvudsak sand och silt men även lera förekommer i lager eller skikt. Detta jordlager har en tjocklek av upp mot cirka 15 meter. Därunder följer fastare friktionsjord på berg. Block förekommer både i fyllningen och i friktionsjorden. Uppmätta grundvattennivåer inom området varierar mellan cirka +5 till +6.
Spont
Både jord- och bergschakt var aktuellt för grundläggningen och eftersom utrymmet för slänter var begränsat behövde schaktningsarbetena utföras inom sponter. Under projekteringen diskuterades valet mellan borrad glesspont och borrad tätspont flitigt; risker med schakt i flyt-benägna jordar nära grundvattennivån inom borrad glesspont ställdes mot färre risker men med högre kostnader inom borrad tätspont. Efter att ett antal metoder diskuterats för att minimera och hantera riskerna kunde projektet enas om att utföra schakten inom en borrad glesspont.
Artikelförfattare:
Johan Olovsson, BESAB AB






