Artikelförfattare: Erica Bloom och Eva Sikander, Innemiljö & Byggnadsfysik, RISE samt Björn Källander, Svenskt Trä och Anders Rosenkilde, LTH och TMF
Att skapa friska och hållbara hus är kärnan i alla byggprocesser; inomhusmiljön ska vara sund, energianvändningen låg och byggnadens totala klimatpåverkan ska minimeras samtidigt som byggkostnaderna ska hållas nere. Med förbättrad energieffektivitet och täthet ställs högre krav både på ventilation och byggnadens olika komponenter för att man inte ska riskera att halterna av skadliga ämnen i inomhusluften ökar. Emissioner från byggmaterial, ytbehandlingar, inredning eller biologisk aktivitet måste minimeras.
En viktig del i att säkerställa en god inomhusmiljö är att bygga fuktsäkert. Konstruktionen, ingående byggmaterial och byggprocessen behöver utformas så att inte fuktskador ska uppstå under vare sig byggnation eller i bruksstadiet. Kända exempel på fuktrelaterade skador är kemisk nedbrytning av flytspackel på betongbjälklag, fuktskador i ytterväggar utan luftspalt, mögel på träreglar på oisolerade betongplattor på mark och mögelskador på undersidan av yttertak på kallvindar. Om en fuktskada ändå uppstår behöver den hanteras på ett sådant sätt att inte dålig lukt eller hälsovådliga effekter uppstår.
Att verifiera byggnaders goda innemiljö är dock en utmaning då gräns- och riktvärden för olika innemiljöparametrar idag saknas och innemiljöns krav och kontrollverktyg inte är specificerade. I väntan på bättre verktyg och tydligare riktlinjer samarbetar Träbyggarbranschen och RISE med att höja medvetenheten
i Sverige.
Samarbete för fuktsäkert byggande
Forskning inom fuktsäkerhet och träbyggande har pågått under många år inom industri, akademi och institut. Byggnadsforskningen möter nya utmaningar både för att svara på att samhällets krav förändras och för att skapa mer effektiva byggsystem. Nya energikrav, miljökrav och krav på boendemiljö kräver nya innovativa konstruktioner, produkter och lösningar. Ökade krav på minskat klimatavtryck från själva byggprocessen aktualiserar åter igen fokus på fuktsäkerhet när nya material och lösningar används inom nya tillämpningsområden. För tillfället pågår ett flertal FoU-projekt som baserat på tidigare forskning utvecklar nya produkter, verktyg, råd och anvisningar. Behovet för detta har uppstått när betydligt många fler aktörer i byggbranschen börjat arbeta med trä i
de byggnader de beställer, projekterar, bygger och brukar.
Stöd i en fuktsäker byggprocess
Att bygga fuktsäkert är en viktig del i att bygga hållbart och ta ansvar för människor och miljön. Det saknas idag mätbara krav från Boverket både för vilken fuktpåverkan som är acceptabel under byggprocessen och hur en eventuell fuktskada ska hanteras. De kontrollverktyg byggbranschen utvecklat för byggprocessen är idag inte specifikt utformade utan kräver en hög medvetenhet och kunskap för att målen ska nås.
Medvetenhet och kunskap finns redan inom träbyggarindustrin. I takt med att träbyggandet ökar kommer det nya aktörer som inte har samma erfarenhet, vilket även innebär att utbildningsbehovet är stort. Det pågår ett arbete med att ta fram underlag för en handbok för fuktsäkert träbyggande [se faktaruta]. Handboken syftar till att utveckla råd och rekommendationer som ska fungera som stöd i den fuktsäkra byggprocessen och bidra till effektiv kvalitetssäkring. Handboken ska också fungera som en grund för att kunna upphandla och offerera fuktsäkra byggnader. Målet är att ta fram konkreta råd och riktlinjer som kan tillämpas i det dagliga arbetet på ett rimligt sätt och som grundar sig på forskningsresultat och verifierad kunskap i byggnadsindustrin.
Trä är som material en mångsidig produkt, med ett lågt klimatavtryck, och med en historik inom byggnation som är nästan lika lång som människans. Att bygga med trä ställer lika höga krav som att bygga med vilket annat material som helst. Precis som med andra material är det viktigt att känna till trämaterialets egenskaper, till exempel under vilka förhållanden man riskerar påväxt av exempelvis mögel på virkesytan. För att öka kännedom och tillämpning av forskningsresultaten kommer handfasta råd och anvisningar tas fram med fokus på de aktörer som är verksamma vid uppförandet av en träbyggnad. Det är viktigt att förstå att risken för mögelpåväxt är beroende av tid, temperatur och luftfuktighet. Därmed finns inget fast värde för kritiskt fukttillstånd som gäller för alla situationer.
Fuktsäkerhetsfrågorna är centrala både vid nyproduktion och under förvaltning av byggnader. Det viktigaste är att planera för fuktsäkra byggnader vid projektering och planera för och genomföra en fuktsäker produktion. Viktigt är att redan innan produktionsstart ha bestämt vem som har ansvaret för kontroller och åtgärder. Stöd för planeringen av fuktsäkert byggande finns exempelvis i metoden ByggaF. Om det ändå uppkommit fuktpåverkan trots förebyggande planering behövs det en plan och kunskap om hur detta skall åtgärdas. Som stöd i detta arbete ser vi ett behov av att samla erfarenheter och även bygga ytterligare kunskap. Meningen är att även denna aspekt skall innefattas som en del i arbetet med att ta fram råd och praktiska riktlinjer. Vi ser att det är viktigt att råden beskriver hur åtgärderna:
• görs under förhållanden som innebär bibehållen god arbetsmiljö,
• inte sprids och påverkar andra delar av fastigheten eller närområdet,
• genomförs med miljöanpassade metoder,
• är effektiva
• och ekonomiska.
I takt med ett ökat behov av hållbart byggande ökar också behovet av kunskap om fuktsäkerhet och god inomhusmiljö i alla typer av byggnader. Träbyggnadsindustrins satsningar på forskning och praktiska råd och anvisningar är exempel på viktiga delar i att möta detta behov. Träbyggarbranschen och RISE vill, genom samarbete och gemensamma satsningar, höja medvetenheten och öka kunskapen om fuktsäkert byggande i Sverige med målet om att skapa friska och hållbara hus!
Pågående arbete för ett fuktsäkert träbyggande
1. Underlag för Handbok, steg 1. TCN. Litteratur- och kunskapsinventering om mikrobiell påverkan på trä.
2. Pilotstudie – samarbete Svenskt Trä, RISE & Umeå Universitet. Mätstrategier för emissioner från tidigare fuktpåverkat trämaterial.
3. Mögel och hälsa ur träbyggarperspektiv, en kunskapssammanställning.
4. Planerade studier om åtgärder för fuktpåverkan på trä – program för projekt om sanering.
Referenser
[1] P. Johansson, L. Wadsö, S. Johansson, T. Svensson, B. Bengtsson, Utveckling och validering av modeller för att prediktera mögelväxt i byggnader. RISE rapport 2018:167, 2018.
[2] S. Thelandersson, T. Isaksson, J. Niklewski, Fuktsäker utformning av klimatskiljande byggnadsdelar med fuktkänsliga material. Vägledning för projektering och riskvärdering. Rapport TVBK-3065.
Artikeln är publicerad i Bygg & teknik 2/2021.
Dela på:





