
Utrymning för personer som inte har möjlighet att till exempel använda trappor. Skylten visar de tillgängliga vägarna till utrymningsplatser eller till säker plats.
Foto: Prevecon Brand- & Riskkonsult AB.
Frångänglighet, ett ord som inte finns i byggreglerna men som ändå är en del av det brandskydd som ska ingå i byggnader med publika lokaler. Frångänglighet har inte fått lika mycket resurser, uppmärksamhet eller samma status som tillgänglighet, trots att mycket pengar satsas på att alla ska kunna ta sig in i våra byggnader. Frågan vi bör ställa oss är: Om vi nu gör våra byggnader tillgängliga så att alla kan ta sig in själva, ska vi då inte se till att ge alla en möjlighet att ta sig ut på egen hand också?
Begreppet frångänglighets betydelse i Boverkets byggregler (BBR): ”Tillgänglighetskraven ökar och det ställer större krav på byggnaden att skapa förutsättningar för utrymning av alla då den vägen som gav tillträde till en byggnad kanske inte kan användas i händelse av brand, exempelvis en hiss. För att möta den ökade tillgängligheten införs krav på lösningar i BBR som ska underlätta utrymning i händelse av brand även för de med funktionsnedsättning. Det är detta som benämns frångänglighet.”
Beskrivningen ovan kommer från konsekvensutredningen till BBR 19 [1] och är det närmaste en definition av begreppet frångänglighet som BBR och andra byggregler kommer. Beskrivningen ska dessutom helst läsas tillsammans med BBR:s definition av tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga för att få hela perspektivet. Även om det inte framgår explicit så beskrivs frångänglighet i konsekvensutredningen inte som ett begrepp kopplat till tillgänglighet generellt utan till den tillgänglighet och användbarhet som BBR möjliggör. Det innebär att en funktionsnedsättning så som astma och allergi inte är en funktionsnedsättning som berörs av definitionerna och beskrivningarna i BBR med tillhörande konsekvens-utredningar även om en brand med dess brandgaser säkerligen kan skapa sådana förhållanden för en med astma eller allergi att utrymningen blir svår eller kanske till och med omöjlig.
Då begreppet frångänglighet saknar en direkt förklaring eller tydlig definition i BBR och typerna av funktionsnedsättning som avses inte klart framgår i den beskrivning som trots allt finns i tillhörande konsekvensutredning bör definition utvecklas och förtydligas. Ett lämpligt ställe att förtydliga vad frångänglighet innebär är i PBL Kunskapsbanken [2]. För numer finns en vägledningstext om frångänglighet i PBL Kunskapsbank och denna text kan succesivt utvecklas.
Artikelförfattare:
Caroline Bernelius Cronsioe
Prevecon Brand & Riskkonsult AB
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 6/18.
Dela på:





