
Figur 1: Påbyggnadsprojekt med trämoduler som tänkt stomsystem (Tyréns 2020).
För byggsektorn som står inför en fortsatt hög efterfrågan på nya bostäder och lokaler, medför en hållbar utveckling att man behöver kunna på bästa sätt återanvända och utveckla befintliga byggnader. Ett exempel på effektiv återanvändning av resurser inom cirkulära system för stadsutveckling är att utveckla metoder för vertikala tillbyggnader. Istället för att ta ny mark i anspråk handlar den vertikala förtätningen om att vi arbetar med påbyggnader i befintliga stadsmiljöer. För att främja arbetet med en vertikal förtätning behöver byggnadens nuvarande skick och byggnadstekniska lösningar gällande kapacitet hos stommen och grundkonstruktionen kartläggas. Tillsammans med dessa stomrelaterade data måste geometriska data i form av dimensioner, material och egenskaper effektivt insamlas både i de tidiga skedena, men även under projekteringen för att bäst kunna påverka hur en byggnad kommer att utformas och kunna generera de mest hållbara alternativen för den specifika platsen. Generativ design kan här fungera som en digital metod för att generera lösningsförslag utifrån flertalet ingående behov och parametrar.
Då huvudsyftet med delprojektet är att effektivisera insamling och generering av digitala representationer av byggnader vid påbyggnation är projektet indelat i följande huvudområden:
– informationsinsamling befintlig byggnad,
– generera BIM-modeller befintlig byggnad,
– generativ design för påbyggnationer.
Projektet Timber on Top genomförs som tillämpad forskning tillsammans med aktörer i branschen för att både identifiera kunskap utifrån nuvarande metoder och ifrån utvecklingsmoment som ska förbättra den dagliga verksamheten. Närheten till företag och organisationer har också fördelen att kritiskt förhålla sig den komplexa kombinationen av aktörer som blir involverade vid påbyggnationer i centrala stadsmiljöer. Fyrtiotalet aktörer är med i projektet Timber on Top där akademin tillsammans med arkitekter, ingenjörer, beställare, byggsystemleverantörer och kommuner bidrar med att bygga upp en kunskapsplattform för hur påbyggnationer kan lösa delar av den samhällsutmaning, som vi står inför.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 4/21
Artikelförfattare: Gustav Jansson, Emelie Bjurström och Jani Mukkavaara, Luleå tekniska universitet
Dela på:





