– två föreningar för alla som jobbar med byggnadstekniskt brandskydd
Föreningen för Brandteknisk IngenjörsVetenskap (BIV) är den svenska avdelningen av den internationella föreningen Society of Fire Protection Engineers (SFPE). Båda föreningarna syftar till att utveckla förutsättningarna för ett bra brandskydd i samhället.
BIV
Föreningen för Brandteknisk IngenjörsVetenskap (BIV) är en naturlig mötesplats för alla som är intresserade av brandskydd. De drygt 400 medlemmarna tillhör olika grupper eller professioner såsom brandkonsulter, räddningstjänstpersonal, universitetslärare, myndighetspersoner, studenter och forskare. Den gemensamma nämnaren är ett genuint intresse för brandrelaterade frågor. BIV, som bildades 1996, är den svenska avdelningen (Chapter 47) av den internationella organisationen Society of Fire Protection Engineers (SFPE) och syftar till att:
• erbjuda ett nätverk för personer med intresse för brandrelaterade frågor
• verka för en hög etisk standard bland föreningens medlemmar
• arbeta för ingenjörskonsten inom brandtekniska områden
• stödja utbildning och fortbildning som rör brandskydd
Detta uppnås till exempel genom att arrangera seminarier, lokalgruppsträffar, konferenser och andra arrangemang med
anknytning till brandteknisk ingenjörsvetenskap. Verksamheten inom BIV bygger på en hederskodex som antogs av den första styrelsen för att stärka professionen och yrkeskårens anseende [1].
Två viktiga aktiviteter är dels våra tillämpningsstöd (mer om dessa nedan) samt våra lokalgruppsträffar. Vid lokalgruppsträffarna ges möjlighet att förkovra sig i aktuella ämnen och träffarna ger våra medlemmar en naturlig mötesplats för att diskutera frågor av varierande slag med kollegor i branschen. Ämnen som nyligen har varit uppe på lokalgruppsträffarna är blåljusutredningen, brandskydd ur ett hållbarhetsperspektiv och risker med nya energibärare. Lokalgrupperna finns just nu i fem regioner: Syd (Skåne med omnejd), Väst (Göteborg med kranskommuner), Östergötland (med bas i Norrköping och Linköping), Karlstad och (Stor)Stockholm.
Society of Fire Protection Engineers
BIV är en fristående underavdelning till SFPE vilket betyder att man har separata medlemskap i de olika föreningarna. SFPE har i stort sett samma syfte som BIV men har en tydligare profil mot utbildning och ger ut tidningar vilket inkluderar en vetenskaplig tidskrift, Fire Technology. Föreningen som har sitt huvudsäte i USA bildades 1950 och har mer än 4600 medlemmar och 99 underavdelningar.
Handböcker och vägledningsdokument
Både BIV och SFPE ger ut olika typer av vägledningsdokument. BIV:s medlemmar har för närvarande tillgång till fyra tillämpningsstöd med syfte att stödja branschen i tillämpningsfrågor:
• ”Kontroll av brandskydd i byggprocessen” syftar till att ge kunskap och vägledning kring byggprocessen samt att skapa en grund för en enhetlig lägstanivå på utförandekontroller av brandskyddet.
• ”CFD-beräkningar med FDS” ger vägledning kring hur man använder avancerade datormodeller.
• ”Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader” är ett stöd vid projektering av brandskydd för Br0-byggnader (komplexa byggnader).
• ”Insatsstödjande åtgärder i höga byggnader upp till 16 våningar” syftar till att förbättra räddningstjänstens förutsättningar vid en insats i höga byggnader, där insatsstödjande åtgärder är en förutsättning för en lyckad insats.
Dessutom har BIV två nya tillämpningsstöd på gång, ett som handlar om skillnaderna mellan sprinklernormerna SS-EN 12845 och SBF 120 samt ett som behandlar fläktar i drift vid brand.
Om man vill fördjupa sig mer inom ämnet brandteknisk ingenjörsvetenskap rekommenderar vi att man läser SFPE:s mest kända handbok, SFPE Handbook of Fire Protection Engineering, vilken kan ses som en sorts bibel inom området brandskydd. Handboken innehåller 90 kapitlen vilka är skrivna av mer än 130 ingenjörer och forskare ifrån hela världen. Fyra av dessa författare är ifrån Sverige; Håkan Frantzich, Haukur Ingason, Daniel Nilsson och Ulf Wickström. Dock är det viktigt att komma ihåg att det är en handbok fylld med beskrivningar av fenomen, egenskaper och modeller, inte ett regelverk som definierar den nationella nivån på brandskyddet.
Fortbildning
Ibland är det lättare att ta till sig information genom att lyssna snarare än att läsa. Både BIV och SFPE jobbar med fortbildning. SFPE anordnar utöver ett flertal konferenser runt om i världen även bland annat webinarier, ett bra sätt att förkovra sig hemifrån. BIV fortbildar främst genom lokalgruppsträffarna och BIV-konferensen som går av stapeln vart annat år. Nästa konferens anordnas i januari 2020. Vi hoppas att vi ses på konferensen om inte förr!
Läs mer:
www.sfpe-biv.se/
www.sfpe.org/
Referenser:
[1] www.sfpe-biv.se/om-biv/hederskodex
Dela på:





