
Global Design Guide publiceras både som en inbunden bok och digitalt som Open Access tillgänglig för gratis PDF-nedladdning via webbplatsen Fire Safe Use of Wood (www.fsuw.com) 484 sidor och 170 illustrationer.
Artikelförfattare: Birgit Östman, Linnéuniversitetet, Växjö.
En internationell handbok om brandsäker användning av träprodukter och träkonstruktioner Fire Safe Use of Wood in Buildings har nyligen publicerats [1]. Den inkluderar de senaste vetenskapliga rönen på global nivå för praktiska byggtillämpningar. Handboken omfattar utökad användning av konstruktionsstandarder med praktisk vägledning samt principer och exempel på funktionsbaserad brandteknisk dimensionering.
Handboken är baserad på den europeiska handboken Fire safety in timber buildings [2], förstärkt med resultaten från det nyligen avslutade projektet COST Action FP1404 – Fire Safe Use of Bio-Based Building Products [3], där många av handboksförfattarna deltog aktivt. Den är också inspirerad av de senaste ändringarna i nationella regelverk för att tillåta högre och större träbyggnader i Australien, Kanada, Europa och USA.
Många välkända brandforskare och ingenjörer världen över har skrivit de olika kapitlen för att garantera kvalitet och relevans för användning i olika länder, se tabell. Mer än 20 sakkunniga medförfattare har dessutom bidragit. Andrew Buchanan från Nya Zealand och Birgit Östman har redigerat boken och Michael Klippel från Schweitz har fungerat som ordförande i styrgruppen.
Tekniskt innehåll
Handboken består av 14 kapitel. Den börjar med en beskrivning av träprodukter och olika typer av träbyggnader och fortsätter med fördjupande kapitel som behandlar kriterier för olika brandtekniska funktioner, se tabell.
Den innehåller den senaste detaljerade vägledningen om konstruktiv utformning av brandavskiljande och bärande träkonstruktioner. Den innehåller också vägledning om utformning av synliga träytor. Vikten av korrekta detaljer i byggnadsutformningen betonas med exempel på praktiska detaljlösningar för att förhindra spridning av brand och rök. Aktivt brandskydd samt utförande och kontroll av byggnader presenteras som viktiga medel för att uppfylla den övergripande brandsäkerheten.
Nationella och internationella brandbestämmelser i olika regioner i världen jämförs, ytterligare detaljer ges i [4]. Handboken är till nytta för byggnadskonstruktörer och brandingenjörer i alla länder, utbildningsinstitutioner och av särskilt intresse för normförfattare i länder där träbyggande ännu inte är så vanligt.
Kapitel 1 Träkonstruktioner och träprodukter ger en översikt över träbaserade material och träkonstruktioner.
Kapitel 2 Brandsäkerhet i trähus ger en sammanfattning av konstruktionsprinciper för brandsäkerhet i byggnader, med särskild hänsyn till träbyggnader.
Kapitel 3 Branddynamik introducerar dynamiken vid brand i trä, från grundläggande fysik till konstruktionsbränder och beräkningsmetoder för att bedöma bidraget från exponerat trä till brandbelastningen.
Kapitel 4 Brandsäkerhet i olika regioner ger en sammanfattning av nationella regler för brandsäker användning av träkonstruktioner och synliga träytor inomhus och utomhus, som presenteras i tabeller och kartor.
Kapitel 5 Reaktion vid brandpåverkan beskriver system för detaljerade föreskrifter om utformning av inre och yttre ytskikt i olika regioner samt grundläggande fakta om ytmaterials brandbeteende.
Kapitel 6 Brandavskiljande konstruktioner ger principer för dimensionering av träkonstruktioner med krav på brandmotstånd, inklusive väggar, bjälklag och takkonstruktioner.
Kapitel 7 Bärande konstruktioner ger vägledning för konstruktion av bärande träelement i olika regioner med principer för att beräkna effekten av förkolning och uppvärmning. Förenklade dimensioneringsmetoder från den föreslagna andra generationen av Eurokod 5 ingår.
Kapitel 8 Förband är en introduktion till förbandstyper, möjliga brottmoder hos förband och konstruktionsmetoder för att ange brandmotstånd hos förband i träkonstruktioner.
Kapitel 9 Förhindrad brandspridning ger rekommendationer för att förhindra att brand sprider sig till, inom och genom träkonstruktioner, inklusive byggnadstekniska detaljlösningar i bland annat konstruktionsfogar och genomföringar.
Kapitel 10 Aktivt brandskydd med sprinklers beskriver effekterna av aktiva brandskyddssystem på utformning av träbyggnader och för att möjliggöra större användning av träkonstruktioner och synliga träytor.
Kapitel 11 Funktionsbaserad projektering introducerar koncept för funktionsbaserad brandteknisk dimensionering av träbyggnader, med en sammanfattning av riskbaserade dimensioneringsmetoder.
Kapitel 12 Robusthet vid brand beskriver allmänna tillvägagångssätt och vägledning för att uppnå konstruktiv robusthet vid brand i träkonstruktioner.
Kapitel 13 Byggnadsutförande och kontroll ger vägledning för dimensionerings- och byggprocesser för att säkerställa att
brandsäkerheten i träbyggnader upprätthålls under och efter byggfasen.
Kapitel 14 Brandbekämpning beskriver överväganden om brandbekämpningsmetoder som kan skilja sig åt i träbyggnader jämfört med byggnader av andra konstruktionsmaterial. Det behandlar frågor om räddningstjänstens insatser som kan vara specifika för träbyggnader.
Det tekniska innehållet har granskats av brandingenjörer, forskare och experter från olika länder, vilket ger ytterligare internationell trovärdighet och tillämpbarhet.
Tryckt bok och digital version
Den globala handboken publiceras både som en inbunden bok och digitalt som Open Access tillgänglig för gratis PDF-nedladdning via webbplatsen Fire Safe Use of Wood via Fire Safe Use of Wood (www.fsuw.com). Den förväntas vara till nytta för ett brett spektrum av intressenter som är involverade i utformningen av träbyggnader, inklusive arkitekter, ingenjörer, utbildare, myndigheter och byggbranschen.
Tackord
Författarna tackar medförfattare och granskare i många länder för vårdefull hjälp. Melody Callahan utformade utformade och skötte leveransen av text och bilder till förlaget. Vi tackar också många konsultföretag, forskningsinstitutioner, universitet och professionella organisationer runt om i världen som stödde arbetet genom in natura och ekonomiskt stöd till författare och granskare.
Mer att läsa
[1] Fire Safe Use of Wood in Buildings – Global Design Guide. Andrew Buchanan and Birgit Östman, Editors. CRC Press, 2022. Available at DOI: 10.1201/9781003190318-1.
[2] Fire Safety in Timber Buildings – Technical Guidelines for Europe, SP Technical Research Institute of Sweden, Stockholm 2010. Available for purchase at E-BOK Fire safety in timber buildings | Svensk Byggtjänst (byggtjanst.se)
[3] COST Action FP 1404, Fire Safe Use of Bio-Based Buliding Products. Documents available at www.fsuw.com.
[4] Östman, B. National Fire Regulations for the Use of Wood in Buildings: Worldwide Review 2020. Report Linnaeus University, Sweden 2022. Available at www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1653744/FULLTEXT01.pdf.
Artikeln är publicerad i Bygg & teknik 5/2022.
Dela på:





