Även om sommaren inte är riktigt slut ännu så kan vi se tillbaka på en ”fantastisk” sommar med sol och högsommarvärme under mer är tre månader. Temperaturrekord har slagits hela tiden! Men det torra vädret och höga temperaturer har och ställt till problem i Sverige. Växtligheten i Lantbruket har ”torkat bort” och många måste slakta delar av sin boskap. Flera stora skogsbränder har ställt till stora skador för Skogsbruket, har också hotat byggnader och hela byar. Flera järnvägslinjer har tidvis fått stå stilla på grund av solkurvor på spåren. För att bara nämna några problem som det exceptionella sommarvädret har ställt till med.
Men den minnesgode kommer också ihåg de stora snömängderna som kom i stora delen av Sverige i vintras – en vinter som kom när den egentligen skulle ha varit över redan. Våren försvann och en meter snö följdes av högsommarvärme med bara ett kort mellanrum. Snörekorden stod som spön i backen under april och följdes av rekordvärme i maj.
Väderrekord har slagits på många ställen runt om i världen hittills under året. Och ofta har byggnader och infrastrukturen fått stryk, både i Sverige och runt om i världen.
”Städer ska ha upplevelser,
inte bara tråkiga kontorsbyggnader”
Om alla dessa väderrekord bara beror på klimatförändringar, och att vi får dessa snömängder och extrema värmen varje år framöver, ska vi kanske ta med lite försiktighet. Men att vi nog får räkna med större väderhändelser är säkert. Är byggbranschen redo för detta? Har vi förberett våra verktyg att hantera större väderförändringar? Är våra konstruktionsregler anpassade för det? För stora snömängder som plötsligt står under höga temperaturer? För höga vattenmängder efter starka stormar? …
Jag misstänker (hoppas?) att vi få se en rad artiklar i Bygg & teknik som handlar om hur vi ska anpassa vårt byggande för att klara de klimatförändringar vi nog får räkna med. Hur vi måste ändra byggregler och annat för att anpassa projektering och planering för ett ändrat klimat i Sverige.
Och inte minst viktigt, hur vi ska anpassa det vi redan byggt utifrån ett klimat vi hade då!
När jag skriver här är det valdebatt efter valdebatt i TV-kanalerna. Men när ni läser det jag har skrivit så vet ni hur det gick! Kommer de att ta tag i de frågor och funderingar som nog har dykt upp efter den senaste tidens stora väderhändelser i Sverige? Har man ute i Europa och Världen tagit tag i motsvarande frågor? Om inte annat så kan det vara intressant, och kanske viktigt, att läsa en byggnotis på sid 10 i det här numret!
Lars Hamrebjörk
lars@byggteknikforlaget.se