Fuktproblem kan yttra sig på olika sätt. Exempel på fuktrelaterade problem kan vara; missfärgningar, krympning och svällning, röta, luktproblem, nedbrytning av material, ökade materialemissioner, ökad energiförbrukning och ökad risk för hälsoproblem. Baserat på data från Boverket har cirka 1/3 av det svenska byggnadsbeståndet fuktskador vilka bedöms kunna påverka inomhusmiljön. Kostnader för att åtgärda dessa skador uppskattas till 100 miljarder SEK.
Det kan därför vara intressant att närmare redovisa kunskapsläget vad avser fuktskador och risken för hälsoeffekter i så kallade fuktiga byggnader.
Fuktskador i byggnader – allmänt
Vad är då konsekvensen av en fukt-skada? För att åtgärda en fuktskada krävs ofta att fuktskadade material och ”emissionsskadade/luktsmittade” material måste bytas ut och att konstruktionen måste modifieras. Det sist-nämnda gäller i det fall orsaken till skadan är en ur fuktsynpunkt dåligt fungerande konstruktion. Konsekvensen av fuktskadan blir därför normalt ett förtida utbyte av byggnadsmaterial. Naturligtvis innebär denna typ av åtgärd en ekonomisk kostnad såväl som en ökad miljöbelastning. Slutligen finns det i en fuktig byggnad en ökad risk för olika typer av hälsoeffekter.
Problematiken enligt figur 1 kan sammanfattas med att en byggnad knappast kan anses uppfylla kraven på en hållbar byggnad/hållbar utveckling med mindre än att byggnaden är fuktsäker.
När det gäller fuktskador i ett kallt klimat så förekommer oftast skadorna inne i själva byggnadskonstruktionen.
Det vill säga i de flesta fall finns inga synliga tecken på skador på invändiga ytor. Praktiskt innebär detta att det mycket väl kan förekomma fuktskador i en byggnad även om det inte finns några synliga tecken på skada vid en okulär inspektion.
Ytterligare en komplikation med fuktskador i byggnader är att den fukt som orsakar skador ofta inte är okulärt synlig. Ett exempel på detta är att kritisk fuktigheten (RF) i trä är cirka 75 – 80 procent vid 20°C. Det bör i detta sammanhang observeras att det inte går att avgöra hur hög RF i trä är okulärt, träet ser okulärt torrt ut oberoende om RF är 40 % eller 90 %. Ur teknisk synpunkt kan orsaken till att byggnader drabbas av fuktproblem grovt delas in i fyra olika fall:
Artikelförfattare
Anders Kumlin
Anders Kumlin AB
Dan Norbäck
Uppsala Universitet
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 5/18
Dela på: