
Högakustenbron. Foton: Projektfoto.
Artikelförfattare: Daniel Persson, Afry
Underhåll på en bro är inte den lättaste uppgiften. Broar är ofta svårtillgängliga och det krävs enorm planering och precision för att nå broarnas alla delar. Dessutom att utföra detta på en av Sveriges högsta och största broar gör det inte enklare. Utmaningarna som finns i ett sådant projekt är många och kan endast lösas genom gott samarbete, noga planering och bra kommunikation. I den här artikeln ges en inblick i processen för det underhållsarbete som utfördes på Högakustenbron mellan 2019 och 2021.
Sommaren 2019 inleddes ett underhållsarbete på Högakustenbron som är belägen vid Höga kusten strax norr om Härnösand. Det var Trafikverket som efterfrågade arbetet eftersom det uppdagats att den 1867 meter långa hängbron, som stod klar 1997, var i behov av underhåll. Bron behövde få förnyad ytbehandling på sina hängkablar på grund av att den förväntas hålla i 120 år. Den förväntade livslängden kan endast garanteras genom att bron underhålls regelbundet då den hela tiden utsätts för slitage av trafiken på bron och väderförhållandena som råder. Det är omöjligt att leva upp till förväntad livstid för bron om skador inte åtgärdas och förebyggs. Därav föreföll det viktigt för Trafikverket, som äger bron, att komma i gång med underhållsarbete så snart som möjligt då de uppdagat slitage på bron. När skadorna konstaterats upphandlades entreprenören Svevia, som ofta har Trafikverket som beställare, och deras huvudsakliga verksamhet består i byggnation och underhåll av svensk infrastruktur. Tillsammans planerades det underhåll som behövdes göras på bron. Omfattningen av åtgärder var inte helt kartlagda men det hade uppdagats att ytbehandlingen på vajrarna som håller hela bron på plats behövde få förnyad ytbehandling. Vajrarna behövde målas om- och bättringsmålas. Det framgick tidigt att projektet behövde startas upp snabbast möjligt. Det är omöjligt att helt stänga bron för underhållsarbete, på grund av att det är en stor och viktig bro ur säkerhets- och samhällssynpunkt. Det underlättade givetvis inte det projekt som stod för dörren utan det blev en av många nödvändiga utmaningar att ta sig an. Det konstaterades också att vajrarna måste underhållas på plats då det ej är möjligt att montera ner dem för underhåll.
Problemställning
Vid byggnation och montering av bron levererades vajrarna målade. Underhållsprojektet som nu planerades hade andra förutsättningar, nämligen att vajrarna som är upp mot 120 meter långa och har sina infästningar 180 meter upp i luften skulle platsmålas utan ställning.. Det är problematiskt att komma åt och måla alla delar på en vajer på ett bra, säkert och smidigt sätt redan från början då en vajer består av ett gäng tvinnade “ståltrådar”. Det gör det inte lättare att vajrarna är långa och sitter fast högt upp i luften. Av denna anledning efterfrågade Trafikverket genom Svevia en underentreprenör med kompetens inom området som kunde säkerställa god kvalité och ett säkert utfört arbete för att i det långa loppet kunna garantera livslängden på bron.
Repklättringsfirman ProAccess i Uddevalla ansågs uppfylla Trafikverkets och Svevias kriterier. Då de både är ett certifierat rostskyddsmålningsföretag och ett certifierat klättringsföretag så ansågs de lämpliga och de antogs för att utföra arbetet.
Läs hela artikel i Bygg & teknik 4/2022.
Dela på:





