Tvärtemot Riksbankens prognoser om en oförändrad eller minskad ränta tror svenskarna att räntan kommer att stiga. Var tredje tror nämligen att den kommer att höjas med minst två procentenheter under de närmaste tre åren. Om de får rätt är det många svenska hushåll som kommer få det tufft. Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer visar att var fjärde svensk bostadsägare skulle tvingas flytta om deras boendekostnad stiger med upp till 3000 kronor i månaden. Bland de som inte äger sin bostad skulle hela sex av tio tvingas byta bostad om hyran steg lika mycket.
Bland bostadsägarna säger tre av fyra i undersökningen att man ändå inte är orolig för en höjd bolåneränta. De som oroar sig mest för höjda bolåneräntor är unga vuxna i åldrarna 18 till 30. Bland dem svarar 19 procent att de är oroliga för en ökning. De minst oroliga finns i åldersgruppen 51 till 65 år, bland dem är motsvarande siffra endast 14 procent.
”Unga vuxna utan buffert är
mycket känsliga för ökade
boendekostnader”
Det är också de unga vuxna som är mest känsliga för en ökad boendekostnad. Hela 43 procent av de i åldern 18 till 30 svarar att de skulle vara tvungna att flytta om deras månatliga boendekostnad ökade med 3000 kronor. Redan vid en ökning om 1000 kronor skulle hela 14 procent av de yngre vara tvungna att flytta. Bland de i åldern 51 till 65 svarar hela tio procent att boendekostnaden inte kan öka överhuvudtaget om de ska ha råd att bo kvar i sitt boende. Störst buffert för ökningar har åldersgruppen 31 till 40. Av dem uppger 19 procent att deras boendekostnader skulle kunna öka med hela 9000 kronor eller mer varje månad utan att de behöver flytta.
Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, säger i en kommentar till undersökningen att beredskapen för stigande boendekostnader är generellt hög bland svenskarna och de som kan har redan tagit höjd för både räntehöjningar och amorteringskrav. Att unga oroar sig mest för stigande kostnader tycker hon inte är särskilt förvånande. Många av dem har inte hunnit samla på sig en buffert för ökade utgifter, vilket gör dem mer känsliga för regeländringar och stigande räntor. Kravet på kontantinsats och ett möjligt amorteringskrav gör det dessutom svårt för många yngre i framförallt storstäderna att köpa sin första bostad.
Dela på: