
Figur 1: Klimatförändringarna kommer att öka risken för ras och skred längs med Göta älv. Foto: SGI.
– Göta älvdelegationen ska göra älvdalen tryggare för alla
I ett framtida klimat räknar vi med långa och torra perioder av torka, men även nederbörd i form av skyfall i mycket större omfattning än idag. Samtidigt kommer havsnivån att stiga. Detta kommer att förändra de geotekniska förutsättningarna i Götaälvdalen och hota både liv och egendom. För att lösa svårigheterna bildades sommaren 2018 Delegationen för Göta älv som ska arbeta för att ras- och skredsäkra älvdalen.
Vi minns 2018 som en mycket varm och torr sommar. De stora bränder som följde påminde om den klimatförändring som pågår och att det i bästa fall kan ta mycket lång tid att vrida utvecklingen tillbaka. Under tiden förbereder vi oss genom att klimatanpassa samhället.
En delegation bildas
Regeringen bedömer att Götaälvdalen är ett särskilt riskområde i Sverige, där man trots kunskapen om skred inte har lyckats åtgärda tillräckligt många objekt. För att underlätta arbetet har en ”Delegation för Göta älv” bildats. Delegationens 13 parter kommer att samarbeta för att lösa svårigheterna och ska utgå från hela Götaälvdalen. Regeringen skjuter till ett bidrag om 70 procent för stabilitetshöjande åtgärder. Under 2018 fanns 40 miljoner kronor tillgängliga för utdelning. Arbetet inom Delegationen för Göta älv startade i augusti 2018.
Ett stort område med stor påverkan
Vad handlar det då om? Götaälvdalen är historiskt sett den mest skredbenägna regionen i Sverige. Älvdalen sträcker sig 90 km från Vänersborg ner till Göteborg. Risker förknippade med ras, skred, översvämning och erosion kan potentiellt få mycket stora konsekvenser för människors liv och hälsa, för ekosystem och för infrastruktur, bebyggelse och kulturarv. Skred som har förekommit här historiskt har blockerat sjöfarten på älven i månader, med stora ekonomiska följder för verksamheterna kring Vänern. Ett skred i ett förorenat område längs Göta älv skulle skapa stora problem för de 700 000 personer som är beroende av dricksvattenförsörjningen från Göta älv. Med två stora vattenkraftverk med dammar samt de vägar och järnvägar som finns längs älven, medför skred i detta område även en stor risk för infrastrukturen.
Framtida åtgärdsmål
I framtiden kommer tillrinningen till Vänern att öka periodvis, vilket kan leda till stora översvämningar runt Vänern. Detta lär resultera i en önskan om att släppa mer vatten till Göta älv. Höga flöden i Göta älv ökar dock risken för erosion och om stränderna längs Göta älv eroderar ökar risken också för skred. Mer nederbörd och högre havsnivå kommer att påverka grundvattennivån, som i sin tur medför nya förutsättningar för stabilitetsberäkningar längs älven. Delegationen ska därför ta fram ett nytt klimatscenario anpassat till de geotekniska behoven i Götaälvdalen och sedan utveckla en beräkningsmodell för stabilitet i ett förändrat klimat.
Artikelförfattare:
Per Bolin, SGI
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 1/19
Dela på:





