
Många stora broar byggs idag med långt utvecklade industriella metoder. Just själva storleken gör att det naturligt skapas repeterbarhet i byggandet, vilket då tillåter konstruktörer och entreprenörer att utnyttja likheterna till att standardisera, förtillverka med mera. Här visas etappvis utbyggnad av bro över Tresfjorden i Norge. Bron är totalt 1290 m och WSP har, på uppdrag åt Multiconsult, konstruerat större delar av överbyggnaden. Bron byggs av BilfingerBerger och byggherre är Statens Vegvesen.
Den svenska anläggningsbranschen har i ett flertal utredningar fått skarp kritik på grund av dålig produktivitet. Forskning visar på samma tendenser i övriga Europa och USA. Vissa mätningar tyder på att byggandet i den svenska anläggningsbranschen har en kostnadsökning som är dubbelt så hög jämfört med övriga branscher under de senaste 20 åren. Låg produktivitet och låg innovationsförmåga i byggbranschen leder till högre kostnader som inte garanterat ger en högre kvalitet. Trenden behöver vändas så att avkastningen på investeringar i vår infrastruktur ökar! Det första steget är att integrera konstruktions- och produktionsprocesserna, vilket ger kortare ledtider för både planering och uppförande av byggnadsverk. Onödigt långa byggtider orsakar störningar för andra aktörer i samhället.
Artikelförfattare är Daniel Ekström, brokonstruktör/industridoktorand, WSP Bro & Vattenbyggnad/Chalmers tekniska högskola, Rasmus Rempling, forskarassistent, Chalmers tekniska högskola, Mario Plos, docent, Chalmers tekniska högskola, Peter Harryson, tekn dr, Trafikverket, samt Roland Olsson, avdelningschef, WSP Bro & Vattenbyggnad.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 7/14.
Dela på:





