Grundläggningsmaskiner blir allt större och mer komplicerade. Idag utförs inom borrad grundläggning och pålning många fler typer av arbeten än tidigare. En ökad komplexitet och fler arbetsmoment har skapat ett behov av maskiner med större vridmoment och lyftkraft. För att vidmakthålla säkerheten kring tyngre maskiner och ökad belastning i stort, följer ett behov hos samtliga aktörer av bättre kunskap och förståelse om riskerna med och kring maskinerna. Fram till nu har det inte funnits något underlag för besiktning av vissa typer av grundläggningsmaskiner, borriggar är ett sådant ’slående’ exempel. Svensk Grundläggning har nu tillsammans med Geotec tagit några viktigt gemensamma initiativ för att säkerställa tydligare kontroll för ökad säkerhet. Alla medarbetare på våra arbetsplatser ska kunna jobba på ett tryggt och säkert sätt och komma hem oskadda – varje dag!
Det finns mycket att tänka på för att uppnå en säker arbetsmiljö. Utbildad personal, anpassad personlig skyddsutrustning, en välplanerad arbetsplats, ordnad hantering av kemikalier och avfall – bara för att nämna ett fåtal exempel. En av de absolut viktigaste delarna är säkra mobila maskiner. Ingen hjälm i världen hjälper mot en vältande maskin eller brusten vajer. För att undvika den här typen av olyckor behöver alla maskin inte bara underhållas och servas utan även kontrolleras regelbundet.
Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om Arbetsutrustning (AFS 2006:4) ska alla maskiner löpande underhållas för att uppfylla gällande krav. Detta innebär ett krav att följa tillverkarens underhålls- och serviceplan och kontrollera att utrustningen är säker.
En modern borrmaskin kan väga minst lika mycket som en spontmaskin och borra i dimensioner och hantera material som är många gånger tyngre än vad en traditionell pålkran hanterar. Trots det utförs kontrollen genom en typ av egenbesiktning. Vi ställer nu frågan – är det rimligt att vissa maskiner som exempelvis borriggar, är undantagna lagliga besiktningskrav? Är det inte mer konsekvent att besiktiga alla grundläggningsmaskiner enligt ett likartat synsätt?
Artikelförfattare:
Fredrik Severin, Geofound Scandinavia AB
Johan Barth, Geotec
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 1/19
Dela på:





