– Verifiering av beräkningar med hjälp av provbankar
I Stockholms idag expansiva bostadsutveckling finns det stora utmaningar vad gäller grundläggning. För att uppnå en ekonomisk samt tekniskt gynnsam lösning krävs kostsamma och tidskrävande geotekniska utredningar. Detta då mark med fördelaktiga förhållande redan blivit exploaterad och kvar finns områden med utmanande geotekniska förhållanden. Bromstensstaden är ett exempel på ett sådant område. Här planeras en stor mängd markförstärkningsåtgärder i form av bland annat kalkcementpelare. I projektet har verifiering och optimering av de analytiska beräkningarna skett med hjälp av ett antal provytor där markförstärkningen testats.
Bromstensstaden – Stockholm växer
I Spånga-Tensta stadsdelsområde i den nordvästra delen av Stockholm ligger Bromsten. Staden vill omvandla en del av Bromstens industriområde till en ny stadsdel med bostäder, lokaler för centrumändamål samt en förskola [1]. I den första detaljplanen för kvarteret Tora kommer det att byggas drygt 600 lägenheter, men totalt i området planeras det för drygt 2000 bostäder. Vid gestaltningen av den nya stadsdelen lyfts den befintliga Bällstaån fram, se figur 1. Gångstråk och parker ska anläggas utmed ån och flera nya broar ska byggas för att knyta samman de olika delarna inom området.
Området utgör en lågpunkt i förhållande till omgivande höjdpartier. Vid ihållande regn stiger vattennivån i ån och den lägre terrängen drabbas då av översvämning. Den nya stadsdelen ut-formas med hänsyn till ett förändrat klimat. Beräkningar av framtida vattenflöden har utförts av Dansk Hydraulisk Institut, DHI. För att undvika översvämning genomförs åtgärder som exempelvis fördröjningsmagasin, begränsning av byggnadernas lägsta golvnivå och uppfyllnad för det planerade gatunätet. Dessa förebyggande åtgärder leder i sin tur till behovet av det planerade markförstärkningsarbetet.
Artikelförfattare:
Mats Oscarsson, Ramböll Sverige AB
Ibrahim Al-Zubaidi, Ramböll Sverige AB
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 1/19
Dela på: