a) Tre olika orsaker är att människor har:
• olika individuella önskemål
• olika klädsel
• olika fysisk aktivitet.
Olika individuella önskemål kan också beskrivas som att vissa människor är ”mer frusna” och vissa är ”mer varma”. Oftast har också människor i samma rum olika klädsel som har olika värmeisolerande egenskaper. Om man har olika fysisk aktivitet i samma rum så är det logiskt om den som har en lägre fysisk aktivitet tycker att det är för kallt i rummet och tvärtom.
I till exempel ett flerbostadshus är det därför mycket logiskt om en del klagar på att det är för varmt medan andra samtidigt klagar på att det är för kallt, även om det termiska inneklimatet är väldigt lika i de olika lägenheterna. Att det termiska inneklimatet är nära det optimala utifrån mätningar av lufttemperatur, yttemperaturer, lufthastighet och absolut luftfuktighet innebär ju bara att det är nära det optimala för en genomsnittlig människa med en viss förutsatt klädsel och fysisk aktivitet.
b) Rum B känns lite varmare.
Med samma lufttemperatur i båda rummen så medför den högre relativa luftfuktigheten i rum B att även den absoluta luftfuktigheten (ånghalten) är högre i rum B. Högre absolut luftfuktighet medför att man upplever det termiska inneklimatet som något varmare, eftersom diffusionen av vattenånga genom huden då minskar.
Lägre absolut luftfuktighet som i rum A medför i stället att diffusionen från kroppen ökar och det innebär att mer vatten förångas, vilket kyler människokroppen, d v s man upplever inneklimatet som något kallare. Man kan också uttrycka det som att mängden vatten per tidsenhet som förångas och blir vattenånga ökar ju mindre vattenånga det finns i luften runt kroppen. Varje gram vatten som förångas från kroppen motsvarar en avkylning genom att värmet tas från kroppen. Fler gram per tidsenhet motsvarar mer värme per tidsenhet som tas från kroppen, alltså större avkylning.
Här finns en systematisk skillnad mellan sommar och vinter. Under vintern är inneluften i våra byggnader oftast mycket torr, och det gäller både den relativa och den absoluta luftfuktigheten. Med samma lufttemperatur inne så kommer det därför att kännas något kallare inne på vintern. Den här skillnaden mellan sommar och vinter kan också förstärkas av att invändiga ytor i genomsnitt är kallare på vintern, och eventuellt också av högre lufthastighet inne.
Dela på: