
Figur 1: Några vanliga frågeställningar som visar på potentiella risker i ett geotekniskt byggprojekt.
Artikelförfattare: Lars Olsson, Geostatistik AB, Johan Spross, KTH och Olle Båtelsson, Trafikverket
Många är vi geotekniker som har risker att hantera i vårt dagliga arbete. En otillräcklig riskhantering kan leda till både små besvär och stora katastrofer. Det viktigaste steget i detta arbete är att identifiera själva hotet och beskriva det möjliga händelseförloppet. För att underlätta detta arbete har vi utvecklat ett nytt verktyg, finansierat av SBUF, Trafikverket och SGF.
Essensen i framgångsrik riskhantering
Figur 1 visar några vanliga frågeställningar som en geotekniker ställs inför. Om svaret är ja eller kanske, så står man inför en risk som behöver hanteras. Men om man inte ser att frågan finns, så kan ju heller inte risken hanteras! Idag förespråkar de flesta experter på riskhantering i byggprojekt att man integrerar riskhanteringsarbetet i det vardagliga ingenjörsarbetet i projektet. Det beror på att i stort sett alla beslut som fattas i geotekniska byggprojekt i slutändan kan få potentiella, negativa konsekvenser. Kanske visar sig vald metod för utförande vara olämplig för platsen, med försening och ökade kostnader som följd. Kanske är förfrågningsunderlaget otydligt, så att ditt bolag kan dras in i en kostsam tvist, om du lägger anbud. Kanske är har vägarna fram till arbetsplatsen dålig standard, så att möjligheterna att transportera schaktmassor på lastbil begränsas. Utifrån på din arbetsuppgift som geotekniker behöver du förstå och kunna använda åtminstone de elementära principerna för riskhantering på de arbetsuppgifter som du har att lösa.
Vi anser att geoteknikern kan förbättra kvaliteten på sitt arbete genom att medvetet och strukturerat arbeta med riskhantering. Det sker eftersom riskhanteringsarbetet ger ytterligare infallsvinklar och insikter på de problem som ingenjören är satt att lösa. Riskhanteringens utförande behöver dock anpassas till projektets storlek, skede, vilken aktör du representerar och vilken kontraktsform som används, även om de övergripande principerna alltid är desamma. För all riskhantering gäller naturligtvis följande: för att en risk ska kunna hanteras behöver någon först identifiera den.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 1/2023.
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





