
En prefabricerad takrenoveringslösning med solceller ska visa vägen till miljonprogrammets nya tak. Taket närmast i bild har inte prefabricerats men är ett bra exempel på hur en väl integrerad solcellslösning får byggnaden att smälta in i stadsbilden.
Varför tar inte fler fastighetsägare chansen att sätta solceller på taket när man ändå skall göra en takrenovering? Miljonprogrammet liksom många andra stora byggnadsbestånd står inför större renoveringar och energieffektivisering samtidigt som priset för solceller minskar.
Att kombinera en takrenovering med att installera solel borde ge synergieffekter som skulle kunna utnyttjas av fler. Incitamentet ökar också sedan Riksdagen aviserat förändringar i skattesystemet till förmån för de lite större solelanläggningarna som projektet fokuserar på. Men räcker det för att detta marknadssegment ska realisera sin del av de mål som Energimyndigheten satt upp i sin solelstrategi?
För att undersöka möjligheterna för solel och öka intresset för att kombinera dessa åtgärder startades projektet ”Miljontak-Takrenovering med solceller” som har stöd från forskningsprogrammet E2B2, Energi-
myndigheten och SBUF.
Liane Thuvander, Chalmers arkitektur
Paula Femenias, Chalmers arkitektur
Peter Kovács, RISE
Olleper Hemlin, RISE
David Larsson, Solkompaniet
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 4/17
Dela på:





