I det här numret har vi fem artiklar om klimatanpassad betong. En anledning är att klimatanpassat byggande börjar bli ”på riktigt” för byggbranschen. Något som vi på allvar måste ta tag i inom alla materialslag och i alla typer av byggnader och infrastrukturprojekt. Det räcker inte att allt fler kommuner och beställare går ut och säger att de nu har klimatanpassat sina projekt för att de nu bygger sina bostadshus och kontorsbyggnader helt i KL-trä. Visst är det bra att bygga i trä ur en klimatsynpunkt. Men skulle vi bygga varje bostadshus, kontorsbyggnad…. ”helt i trä” så skulle Sveriges skogsareal vara avverkad och skövlad ungefär 2050, enligt en studie jag läste om. Även om det inte är sant eller inte så är det ändå inte en hållbar inriktning ut klimatsynpunkt.
Det som behövs är att vi gemensamt, inom alla byggmaterial, hos alla beställare, alla arkitekter, konstruktörer, entreprenörer och materialtillverkare, anpassar ”sin del” i ett byggprojekt ut ett klimatanpassat sätt. Det gäller att alla anpassar sin del i en gemensam förändring av byggandet på ett hållbart sätt, där alla bidrar. Alla materialslag jobbar för fullt på sina egna sätt för att göra sitt material mer klimatanpassat. Och alla bidrar på sitt sätt för att byggandet och infrastrukturbyggandet ska vara så hållbart som möjligt. Ingen är bättre än de andra.
” … Det gäller att alla anpassar
sin del i en gemensam förändring
av byggandet på ett hållbart sätt”
Taxonomin är på gång och om det väl införs på allvar kommer beställare, arkitekter, konstruktörer och byggentreprenörer på allvar behöva förändra hur byggnadsprojekten behöver byggas för att anpassa mot taxonomins krav. Andra krav än tidigare kan vara de styrande. Låg vikt och återanvändbarhet blir viktigare, vilket kan innebära att man måste ha ett helt annat tankesätt när man gör materialval eller utformar konstruktioner. Komponenter eller element måste anpassas för att kunna vara en del i en byggnad där det ställs helt andra ”krav” än tidigare.
Vi har en intressant framtid framför oss alla inom byggbranschen!
Lars Hamrebjörk
lars@byggteknikforlaget.se
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





