SGF-Nytt
Känner du till Markens dag? World Soil Day (WSD) initierades 2014 av Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation och infaller varje år den 5 december. Dagen syftar till att uppmärksamma marken och jordmånens betydelse och ska verka för hållbar hantering av markens resurser. Vi kan alla bidra till detta arbete, i stort som smått, lokalt och internationellt. SGF har inte haft någon tradition av att uppmärksamma denna dag men sett utifrån vilka frågor vi verkar inom, vilka initiativ vi tar och det övergripande fokuset föreningen står för så arbetar vi med att uppmärksamma marken och lyfta långsiktiga frågeställningar. Reflektera gärna på vad du eller din organisation kan göra för att stödja detta initiativ. Förmodligen gör ni väldigt mycket redan idag. Användbart informationsmaterial finns att tillgå på WSD:s hemsida http://www.fao.org/world-soil-day/en/,besök gärna den, om du vill veta mer eller planera för att uppmärksamma denna dag. Temat för årets dag är Stop soilerosion, Save our future.
Förstudie om bildbaserade metoder för övervakning
Det nyligen publicerade notatet ”Bildbaserad metod för mätning och övervakning av rörelser hos konstruktioner vid geotekniska projekt” (Notat 1-2019) är resultatet av en förstudie utförd av föreningens arbetsgrupp Risk. Förutom att studera möjligheterna att använda olika metoder berörs också frågan om lämpliga gränsvärden för tillåtna rörelser. Bakgrunden till att förstudien initierades var att det inte sällan uppkommer frågor och diskussioner vid sprickskador på byggnader. För att underlätta i dessa situationer är det viktigt att utföra mätningar med rätt inriktning, utformning och precision så att frågor kan besvaras i möjligaste mån. Sedan länge finns inom geobranschen en uppsättning av gränsvärden för rörelser och deformationer som om de överskrids orsakar sprickskador. Ett problem är emellertid att det inte finns tydliga rekommendationer hur mätningar ska genomföras. I Sverige finns dessutom inte tydliga rekommendationer eller regler för hur skador ska kategoriseras och klassificeras, vilket är ett måste för att förenkla dialogen mellan olika parter i byggprocessen. Notatet finns att ta del av på föreningens hemsida www.sgf.net.
SGF tar fram en kunskapsfilm om geofysiska metoder
Utvecklingen inom geofysik har gått mycket snabbt de senaste fem åren och idag erbjuder de geofysiska metoderna möjligheter att kostnadseffektivt och i ett tidigt skede av ett projekt snabbt mäta och få fram en översiktlig modell över undermarkens volym, att sedan använda som underlag för planering av de mer detaljerade borrvagnsundersökningarna. Geofysik används dock vid en internationell jämförelse i en begränsad omfattning i Sverige. En av anledningarna bedöms vara en allmän okunskap om dess möjligheter och begränsningar och vilka principer metoderna bygger på. Det moderna och framgångsrika sättet att sprida information på är via animeringar och filmer. Därför startar nu SGF produktionen av en populärvetenskaplig film som beskriver de geofysiska metodernas möjligheter och begränsningar, att användas i sammanhang då geotekniker behöver stöd för att på ett bra sätt få in geofysik i ett undersökningsprogram, i utbildningssyfte och i pedagogiskt syfte vid möten med sakägare med flera. Huvudsyftet att öka användningen av geofysiska metoder vid geotekniskt relaterade undersökningar i Sverige. Baserat på den popularitet som de framtagna instruktionsfilmerna för borrvagnsmetoderna har gett bedöms därför att en film om geofysikens möjligheter och begränsningar är ett bra sätt att popularisera och avdramatisera de geofysiska mätmetoderna som ett verktyg.
Tveka inte att höra av dig till oss om du vill bli medlem eller engagera dig. Vi nås enklast via e-postadressen info@sgf.net.
Läs gärna mer om vår förening på www.sgf.net.
Läs fler mer om Geoteknik och grundläggning
Dela på:





