Att bristen på bostäder är det största hotet mot den ekonomiska utvecklingen i landets storstadsregioner är nog de flesta överens om. Detta gäller inte minst Stockholmsregionen.
Maria Rankka, som är vd för Stockholms Handelskammare, menar att det enskilt största problemet på kort sikt definitivt är bristen på bostäder. Bostadsbristen är enligt henne en mycket konkret hämsko som redan påverkar regionens tillväxt och därmed företagens möjligheter att växa och utvecklas i denna region.
Hon menar att det visserligen gjorts en del politiska reformer, men att man måste göra något drastiskt för att lösa de verkliga knutarna. Med det senare menar hon för det första förändrade och förenklade regelverk inom byggsektorn och förändrad kommunal markpolitik som kan stimulera byggandet av nya bostäder till vettiga prisnivåer.
”Klåfingriga politiker har
havererat Stockholms
bostadsmarknad”
Inlåsningseffekter som bygger in en orörlighet på bostadsmarknaden är hennes andra exempel. Det uppmuntrar bland annat äldre med utflugna barn att bo kvar i avamorterade ofta stora bostäder. Detta eftersom reavinstskatten – i dagligt tal ”flyttskatten” – gör att så stor del av köpeskillingen hamnar direkt i statskassan.
Maria Rankka vill för det tredje lyfta fram att det behövs göras något konkret för att komma till rätta med hyresmarknaden. En marknad som i hennes tycke totalhavererat. Ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter är bara ett symtom på detta.
Det är som bekant extremt svårt för alla att komma in på hyresmarknaden i Stockholm. Ung, invandrad, med svag eller stark köpkraft. Det spelar ingen roll enligt Maria Rankka. Ett universitet eller ett företag kan idag inte ens få tag i en hyreslägenhet för en utländsk medarbetare i Stockholm. På dyra hyresmarknader som London eller Hong Kong är det möjligt även om det kostar, men i Stockholm finns det inte ens lediga objekt!
Dela på:






