
Spännbetongbro över Kalix älv från 1957 sedd från öster med Kalix kyrka till höger. Huvudspann 94 m. Bygget av den nya bron pågår framför den gamla bron.
– Kalibrering av mät- och analysmetoder
Artikeförfattare: Gabriel Sas, Jaime Gonzalez och Lennart Elfgren, Luleå tekniska universitet
För att optimera underhållet av befintliga broar är det viktigt att kalibrera de mät- och analysmetoder som används för att värdera broarnas kondition och bärighet. I samband byggandet av en ny bro för E4 över Kalix älv har ett tillfälle givits att utvärdera och kalibrera mät- och analysmetoder på den gamla bron från 1957 innan den rivs. I projektet deltar Trafikverket, entreprenören NCC och forskare från Danmark, Norge, Finland och från Sveriges Bygguniversitet (LTH, Chalmers, KTH och LTU).
Bron över Kalixälven byggdes 1957 och ersatte då en äldre stålfackverksbåge från 1930 med ett 80 m långt huvudspann. Den nya bron av förspänd betong var den andra i Sverige som utfördes med frisvävande konsolutbyggnad från pelarna. Huvudspannet är 94 m, med 47 m långa konsoler och med två 43,85 m ändspann,
Spännbetomngbron togs ur trafik 2021 och ersattes då av en ny samverkansbro eftersom den äldre bron inte bedömdes klara en övergång till bärighetsklass BK 4 för fordon med 74 tons totalvikt och en trippel boggielast av 260 kN. Bron hade även för litet täckskikt för spännarmeringen (< 100 mm), uppfyllde inte krav på sprickfrihet och hade för höga dragpåkänningar i betongen. Den hade vidare för låg utmattningskapacitet och ett besvärande gupp vid passage av pendelleden i hjässan.
Vid bärighetskontrollen av bron användes Trafikverkets regelverk med linjärelastiska beräkningar. För att kalibrera hur dessa beräkningar stämmer överens med verkliga påkänningar har ett omfattande mät- och analysprogram initierats med deltagande av forskare från hela Norden. Tidigare provbelastningar till brott av befintliga broar har visat på en betydande dold överkapacitet och det är viktigt att ha realistiska mät- och analysmetoder så att befintliga broar inte klassas ut i förtid [1]-[4].
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 4/2022.
Dela på:





