Vid nybyggnation och ROT-arbeten har ofta torktiderna för betong och avjämning blivit betydligt längre än förväntat. I vissa fall har man inte nått RF på 85 procent. RF skall vara < 85 procent innan man lägger på ytskikt. Ofta läggs ytskiktet på betydligt högre RF och risken för fuktskador ökar. Orsaken till att torktiden blir längre än beräknad skylls ofta på att tillsatserna till betong, flygaska och mineraler, samt cement med låga vct-tal ger tätare betong, som torkar långsammare. Mätning av RF görs med så kallad jämviktsmätning. I artikeln beskrivs jämviktsmätningen och vilka möjliga felkällor som finns med mätmetoden.
GBR (Golvbranschen) och RBK (Rådet för Bygg Kompetens) har båda gett ut manualer för hur man skall mäts fukt i cementinnehållande produkter. GBRs manual beskriver provtagning, provhantering och bestämning av RF (relativ fuktighet) i avjämningsmassor. RBKs manual beskriver samma sak men för betong. I betong och avjämning används olika typer av cement.
• bascement (tillsatsmedel flygaska och kalksten)
• byggcement (tillsatsmedel kalksten)
• anläggningscement.
Dessa olika typer av cement har olika tillsatsmedel, som tillsätts vid tillverkningen. Tillsatserna påverkar dessutom betongens egenskaper. Tillsats av till exempel flygaska ger till exempel en tätare betong, som torkar långsammare.
Betong kan dessutom ha olika vct-tal (förhållanden mellan mängden vatten och mängden cement). Även vct-talet påverkar betongens egenskaper och en betong med lågt vct-tal blir tätare och torkar långsammare. Betong med lågt vct-tal kallas också självtorkande eller snabbtorkande betong.
Artikelförfattare
Jan Kristensson
Chemik Lab AB
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 8/18
Dela på: