Eld är något som drar till sig människor och är något som alltid har hållit oss vid liv, men som också släcker liv. Eld och brand väcker alltid intresse och nyfikenhet när det blossar upp. Det väcker känslor och vrede när elden stjälper oss och inte stöttar oss. Förra sommarens skogsbränder, bland annat ”hemma” i Hälsingland var på agendan varje dag, inte bara när bränderna härjade utan även långt efter. Kvällen den 15 april var det många som flyttade de vanliga kvällssysslorna till TV-sändningarna i stället. Notre-Dame stod i brand! Vårt fokus flyttas till det som inte får hända – elden släcker en bild som vi ser som omistlig. Det där kulturarvet som vi vill behålla för all framtid. Hur ska vi kunna skydda oss mot branden när den släpps lös okontrollerat? För vi vill heller inte avstå från elden eftersom den är en viktig del av vår vardag och välstånd. Det är kanske därför som Brandskyddsföreningen i år firar 100 år i samhällets tjänst.
Eld väcker diskussion – Är trä brandsäkert? Hur länge ska en byggnads stomkonstruktion på en brinnande byggnad stå kvar – hur länge som helst eller tills alla personer har räddats ut ur byggnaden? Vilka är räddningstjänstens möjligheter och krav att skydda oss människor vid en brand?
”Vi släcker inte törsten efter kunskap”
Ska vi bygga upp en gammal eller ny kyrka när den gamla brunnit ner? Hur ska vi se till att vi kan ta oss ut om olyckan är framme? Och hur mycket får det kosta? Vad gör forskningen för att se till att vi inte brinner upp i vardagen? Eld och brand är ett ämne som skapar många frågor som man gärna vill lösa. Därför får du här ett fullmatat nummer av Bygg & teknik i din brevlåda. Vi fortsätter att sprida heta fakta inom intressanta och för branschens brinnande ämnen. Vi släcker inte törsten efter kunskap!
Lars Hamrebjörk
lars@byggteknikforlaget.se






