
Figur 1: Projektledare med georiskerna i bokhyllan. Bild: Peter Olsson.
Hur var det nu: Riskhantering är väl att hantera risker? Men vad är egentligen en risk, och framför allt, hur hanterar man den? Riskhantering är väl något för specialister och den slutar väl som en lista över risker, som man nog skall ta hänsyn till – eller räcker det att bara förvara listan i bokhyllan? En ny vägledning från SBUF (nr 13417) hjälper geoteknikern på traven.
Även om riskhantering kan upplevas som abstrakt, behöver den inte vara det. I den här artikeln vill vi visa på att riskhantering inte behöver krånglas till, utan faktiskt är mycket likt geoingenjörens vanliga arbete, fast med ett annat perspektiv – och med detta kommer ett stort mervärde. Om riskerna kan lämna den där bokhyllan förstås, se figur 1.
Vad är egentligen risk?
Att definiera risk på ett bra sätt är viktigt, om man skall få riskhanteringen att fungera i det praktiska arbetet. Här kan standarder hjälpa till att skapa lite ordning och reda, så att även dina kollegor använder begreppet på samma sätt som du. I svenska standarden SS-ISO 31000 står det:

Figur 2: Definitionen av risk: hur mycket påverkar rådande osäkerheter din möjlighet att nå uppställda mål? Bild: Peter Olsson.
Risk
osäkerhetens effekt på mål
Vid en första anblick verkar det lite luddigt, men man kan snart se att det är en bra definition, som har tydliga kopplingar till ”vanligt” ingenjörsarbete. Figur 2 försöker visualisera konceptet: hur mycket ställer frågetecknen i projektet till det på din väg mot projektets mål?
Riskens tre delar
Risken behöver alltså beskrivas med följande tre komponenter:
– Vad är Målet?
– Vilka är Osäkerheterna?
– Osäkerheternas effekt när det gäller möjligheten att nå målet?
Riskhanteringens arbetsgång
För ingenjören är detta egentligen inget nytt: vi har ett antal kvalitetsmål med byggprojektet, vi vet att det finns osäkerheter avseende geotekniken och omgivningarna och vi vet att dessa kan påverka om vi når målen. Det finns alltid risk att vi missar något mål. Frågan är: kan vi hitta riskerna och behandla dem, så det blir lättare att nå målet och därmed slippa en del hinder och besvär?
Riskhantering ger struktur åt just det arbetet:
1. skapa en tydlig bild av målet
2. skapa en tydlig bild av geotekniska och andra förhållanden i projektets omgivning
3. skapa en tydlig bild av vilka osäkerheter som påverkar möjligheten att nå målet
a. vilka är osäkerheterna?
b. hur stora är osäkerheterna?
4. skapa en tydlig bild av vad som kan hända och hur stor skadan kan bli
5. ta beslut!
Detta är som sagt inga nyheter för ingenjören, men det systematiska och strukturerade arbetssättet är i sig självt en form av riskhantering! I det följande ger vi lite hjälp på vägen för hur man kan arbeta med detta i praktiken. Det grundar sig i en ny vägledning, publicerad av SBUF (projekt 13417), som du kan ladda hem gratis för en fördjupad diskussion och fler tips och trix.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 1/2021.
Artikelförfattare
Lars Olsson, Geostatistik
Johan Spross, KTH Jord- och bergmekanik
Olle Båtelsson, Trafikverket






