Artikelförfattare: Markus Peterson, Svensk Betong, ordf. SIS/TK 190 Betong och Elisabeth Helsing, Rise
I Sverige har betongbranschen satt hårda klimatmål och arbetet med att få ner betongens klimatpåverkan är intensivt. Ett etablerat sätt att sänka koldioxidutsläppen från betongen är att i allt större utsträckning använda alternativa bindemedel i stället för rent portlandcement. Idag används främst granulerad masugnsslagg (ggbs) och flygaska (FA) men tillgången på dessa är begränsad. Andra alternativa bindemedel, såsom naturliga puzzolaner, baserade på vulkanaska och kalcinerade leror, är på gång att introduceras. En förutsättning och viktig nyckel är att standarder och regelverk tillåter användning av dessa material. I Sverige arbetar den tekniska kommittén SIS/TK 190 Betong intensivt och löpande med att revidera den svenska betongstandarden SS 137003 [1] och öppna upp för större andelar och nya alternativa bindemedel. Nyligen publicerades en helt ny svensk standard för naturliga puzzolaner som tillsatsmaterial i betong.
SS 137004:2024 [2] -en helt ny svensk standard för naturliga puzzolaner
Alldeles nyligen har en helt ny svensk standard publicerats för naturliga puzzolaner och aktiverade naturliga puzzolaner (till exempel vulkanaskor eller kalcinerade leror) vilka är tillsatsmaterial som idag inte omfattas av SS-EN 206 [3]. Däremot omfattas dessa material redan av cementstandarden SS-EN 197-1 [4] men då som ingående beståndsdelar i cement. På Europanivå finns ännu ingen motsvarande standard, men däremot har Norge och Storbritannien gett ut sådana. Dessa har använts som förlagor i det svenska arbetet. Standarden specificerar materialkrav och anger hur dessa egenskaper ska provas. För att kunna använda naturliga puzzolaner och aktiverade naturliga puzzolaner i betong krävs att även SS 137003 kompletteras med tillämpningsregler för dessa material, på samma sätt som för ggbs och FA. Ett tillägg (T2) till SS 137003 som bland annat innehåller förslag på sådana tillämpningsregler remissas senare i höst och beräknas kunna publiceras i början av 2025.
Det pågår i SIS TK/190 även arbete med att komplettera SS137004 så att även artificiella material med puzzolana egenskaper omfattas, det vill säga inte naturliga puzzolaner. De kan till exempel vara restprodukter från gruvindustrin.
Ständig uppdatering av svenska standarden SS 137003 genom tillägg
I våras publicerades det första tillägget (T1) till SS 137003:2021 och redan senare i år ska nästa tillägg (T2) ut på remiss. Eftersom utvecklingen av nya bindemedel är snabb liksom takten i att få fram nya forskningsresultat och erfarenheter kring redan beprövade bindemedel, så är det viktigt att standardiseringen har ett högt tempo. Inom SIS/TK 190 har man beslutat att hålla SS 137003 så aktuell som möjligt med hänsyn till utvecklingen av nya bindemedel och hur stora mängder av etablerade alternativa bindemedel som ska tillåtas. En balans är dock nödvändig kring hur långt kommittén kan öppna upp för detta då användning av nya material inte kan tillåtas försämra betongens beständighet och livslängd. Vid flera tillfällen har kommittén bjudit in beständighetsexperter till workshops för att få de senaste förslagen av kommittén förankrade innan de gått ut på allmän remiss. Jämförelser av beständighetsreglerna har gjorts med främst de nordiska länderna och Tyskland.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 6/2024
Dela på: