De flesta av er har väl börjat tröttna på alla Teams-möten som många av oss under det senaste året fått lägga delar av sina arbetsdagar på. Visst är de digitala mötena i många fall praktiska, framför allt om de som ska vara med, inte sitter på samma arbetsplats utan måste resa till mötena. Om alla som ska delta ”sitter på samma arbetsplats” men har tvingats sitta i en egen bubbla under ett år så börjar det med tiden uppstå en hel del problem i samarbetssituationen. Men om vi lämnar ämnet att det börjar gnissla i arbetsresultaten på många arbetsplatser med en helt digital arbetssituation, utan i stället tittar lite hur det digitala mötesarbetet fungerar.
Alla har väl varit med om teams-möten där det uppstått problem med kontakten mellan de som deltar, eller ”troligen deltar”, eller som helt plötsligt hamnar på en annan plats än i ”mötesrummet”. Det jag saknar mest på digitala möten är att man inte fysiskt är på samma plats, man har ingen fysisk kontakt. Bara där minskar ”värdet” av mötet. Sedan finns det många bildmässiga problem vid digitala möten. Förstår inte att så många tycker att näsgångarna är så viktiga! Även då man ska vara med på TV!
” På digitala möten är det oftast
”helt tyst” från de som deltar på mötet
(eller är de inte på plats?)”
Men då vi i det här numret av Bygg & teknik har tema Akustik och ljudisolering så tänkte jag lyfta fram den första artikeln – Akustik i rum för videosamtal. Där lyfter man fram andra problem i de digitala mötena. Dels är det ibland tystnaden som är problemet! ”Lyssnade Nisse på den där frågan i hans del av projektet, eller hade han gått på toaletten?” På ett fysiskt möte ”hör du” om den du pratar med är där och ”hör vad du säger”. På digitala möten är det oftast ”helt tyst” från de som deltar på mötet (eller är de inte på plats?). En annan sak man lyfter fram i artikeln är att tekniken inte är anpassad till att kontorsrummet nu är samma sak som frukostbordet. Helt plötsligt fångar tekniken upp den hemmajobbande makens hämtning av en ny kaffemugg som viktigare än vad du skulle säga på mötet.
Många av oss som har suttit hemma och jobbat under det senast året kommer säkert ha möjligheter att vissa dagar i veckan jobba hemifrån även framöver. Hur man kommer att samarbeta inom projekten eller på arbetsdagarna kommer att förändras. Att den akustiska tekniken kommer att spela en viktig roll förstår nog det flesta, om det ska fungera!
Ett nytt inslag i projekteringen av bostadsbyggandet och även under renoveringsplaneringen, kommer vara att det ska finnas arbetsmöjligheter i en bostad. Det räcker inte med kök, badrum, sovrum och vardagsrum. Det ska även finnas ett arbetsrum. I varje fall en planerad del av bostaden där man kan arbeta. Har man där tänkt att det är en arbetsplats och inte en bostad, av akustiska anledningar? Det kommer att dyka upp många nya frågor att hantera för oss samhällsbyggare framöver!
Lars Hamrebjörk
lars@byggteknikforlaget.se
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





