Regeringen vill att regler ska bli enklare när det gäller att få bygglov för flyttbara bostäder, skrev TT nyligen. Förslaget är ett resultat av den migrationsöverens-kommelse som regeringen och Alliansen gjorde förra året. ”Reglerna ska för-enkla placerandet av flyttbara bostäder, även på mark som inte är planerad för bostäder. Enligt förslaget ska hälso- och miljöskyddsreglerna vara desamma som för permanenta bostäder, men öppnar samtidigt för att de ska kunna vara mindre än vad som krävs för permanenta bostäder.”
Det är ett akut behov att få fram tillfälliga bostäder som kanske inte är tänkta att vara permanenta bostäder. Denna typ av tillfälliga bostäder är oftast moduler som senare kan flyttas till en annan plats. Det ger dock namnet ”Modulbyggan-de” en lite dålig klang och man ser denna typ av bostadsbyggande som lågbudget med lägre standard och inte är tänkta som permanenta bostäder. Det gör den gängse synen att industriellt byggande av moduler är ett billigt alternativ, som uppförs med lägre kvalitet, ska göras snabbt och oftast som tillfälliga alternativ.
”lite nya kläder och en invändig uppfräschning”
Men industriellt byggande av moduler kan lika gärna vara permanenta bostäder med en lika hög standard som de platsbyggda bostäderna som växer upp som svampar i många städer nu.
Industriellt byggda volymer i kombination av stål, betong och trä innebär ett snabbt, effektivt och kvalitetsmässigt bostadsbyggande i samma kvalitetsnivå som de ”traditionella” platsbyggda bostadsprojekten. Fördelen är att den mesta av byggtiden sker inomhus i rätt klimat.
Byggtiden från byggstart till inflyttning kan effektiviseras och byggbranschen har möjlighet att få fram alla nya permanenta bostadsprojekt som måste byggas för att minska bostadskön i de växande städerna. Rätt projekterat och designat så ser man egentligen ingen större skillnad på ett industriellt flervåningsprojekt som ett platsbyggt. Och en stor fördel som det platsbyggda projektet inte har, är att med rätt planering så är det industriella bostadsprojektet möjligt att ”plocka ned” och flytta till en annan plats om, 10, 20 eller t o m 40 år.
Det här är det sista numret av Bygg & teknik under 2016. När du får nummer 1-2017 så kommer du att få ett lika intressant och välfyllt nummer som alltid. Men som har fått lite nya kläder och en invändig uppfräschning. Samtidigt kommer vi att bygga vidare på traditionen att vara Sveriges äldsta byggtidning, och att förnya med gamla rötter!
Dela på:






