
Projektet Kvalitetssäkring av trafikbullerberäkningar utförd åt Trafikverket av WSP.
För all planering av infrastruktur såsom ny- och ombyggnation av spår och vägar ingår en bullerutredning för att utreda om och vilka bulleråtgärder som måste införas. Bullerutredningar behöver även göras av befintliga förhållanden som underlag för exempelvis kommunal planering av åtgärder för att minska antalet bullerexponerade invånare i en kommun. Det finns därför ett stort ekonomi-, hälso- och miljövärde i att bullerberäkningar utförs på ett enhetligt sätt och med hög kvalitet. Dock finns det stora utmaningar i att harmonisera bullerberäkningar och att det skiljer mellan olika utredningar i samma område har under lång tid uppmärksammats av både akustikkonsulter, hälsoforskare, kommuner och Trafikverket. Dessa skillnader kan leda till betydande konsekvenser. Skillnaderna mellan de olika utredningarna orsakas inte av att någon gjort något fel utan bristerna beror på indata, beräkningsmodellen och de kommersiella beräkningsprogrammen.
Som ett led i att minimera skillnaderna mellan olika utredningar har WSPs akustikavdelning utfört projektet ”Kvalitetssäkring av bullerberäkningar” under 2018 på uppdrag av Trafikverket [1]. Syftet med projektet var att utvärdera orsaker till skillnader i resultat mellan olika bullerberäkningar för planprojekt och därmed öka möjligheterna att harmonisera beräkningarna. Vidare innebar projektet en utvärdering av möjligheter för att kvalitetssäkra indata för beräkningarna och ta fram rekommendationer hur de osäkerheter som finns kan minimeras och kvaliteten i bullerberäkningarna ökas.
Behovet av harmonisering
En av de stora effekterna vid utbyggnad av infrastruktur är spridning av buller till närområdet. Både väg- och järnvägstrafik generar buller, särskilt statlig infrastruktur där trafikflödena ofta är stora.
Trafikverket har tagit fram riktlinjer med avseende på trafikbuller från vägar och järnvägar. Detta för att bullerexponerade ska hanteras på ett enhetligt sätt och för att skäliga skyddsåtgärder ska utföras mot buller i projekten. I riktlinjerna anges riktvärden för trafikbuller angående vad Trafikverket anser vara en god eller i vissa fall godtagbar ljudmiljö inomhus och utomhus.
För att säkerhetsställa att riktlinjerna följs utförs bullerberäkningar. I planeringsstadiet på projekten görs detta både med och utan bullerdämpande åtgärder. Beräkningarna utförs med olika noggrannhet beroende på skede i planprocessen. I de tidiga skedena av planprocessen ligger beräkningarna till grund för val av lokalisering av vägen eller järnvägen. I de senare skedena ligger de till grund för att identifiera vilka som är bullerexponerade, som även är så kallade sakägare, och vilka skyddsåtgärder mot buller som behövs för att inte riktvärdena ska överskridas.
Det är viktigt att beräkningarna har repeterbarhet, alltså att beräkningar kan upprepas med samma resultat av exempelvis en annan akustikkonsult. I rättsliga sammanhang blir det en viktig fråga, eftersom det kan uppkomma tillfällen där en extern part till Trafikverket ber andra konsulter att utföra samma beräkning. Om resultaten då skiljer sig kan rättstillämpningen bli mycket svår.
Att det kan skilja mellan olika beräkningar har bland annat uppmärksammats i projektet där samtliga bullerkartlagda kommuner i Stockholms län skulle klippas ihop till en länskarta. I samband med detta projekt togs därför en metodbeskrivning fram för att kvalitetssäkra både underlag och framtida beräkningar [2] [3]. Dessa metodbeskrivningar är generella och inte specifika för bullerutredningar i Stockholm, även om de utfördes av WSP på uppdrag av Centrum för Arbets- och Miljömedicin vid Stockholm Läns landsting.
Artikelförfattare
Gabriella Villamor, WSP Sverige AB
Andreas Novak, WSP Sverige AB
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 3/19
Dela på:





