Trafikverket ställer regelbundet klimatkrav i sina upphandlingar. Detta initiativ har rönt stort nationellt och internationellt intresse och visar på möjligheten att praktiskt använda LCA och EPD i offentlig upphandling.
Upphandlingsfrågorna i fokus i regeringens ambitioner att minska vår klimatpåverkan
Betydelsen av hållbar upphandling har uppmärksammats alltmer under senare år. I hela Europa har en gemensam ny upphandlingslagstiftning börjat gälla med viktiga tillägg som gör det möjligt att ställa upphandlingskrav i ett livscykelperspektiv. Regeringen har också lanserat en nationell upphandlingsstrategi som betonar att ett bristande helhetsperspektiv i upphandlingar kan leda till ineffektiva miljöåtgärder och en suboptimering av
de resurser som avsätts till miljöarbete totalt sett. Ett alltmer accepterat verktyg för att beskriva en produkts miljöprestanda i detta sammanhang är livscykelanalyser (LCA). Livscykelperspektivet är viktigt för en effektiv upp-handling eftersom det ger en helhetsbild av produkters miljöpåverkan och möjlighet att skapa cirkulära material- och produktflöden, se figur 1.
I underlagen till regeringens klimatpolitiska ramverk till år 2030 beskrivs förslag till åtgärder i olika samhällssektorer för att reducera växthusgas-utsläppen i enlighet med våra internationella klimatåtaganden [1]. Här omnämns bland annat vikten av miljöanpassad offentlig upphandling för ett flertal marknadsmässiga tillämpningar som ett bidrag i detta arbete. För att nå såväl EU:s klimatmål som det svenska målet att bli världens första klimatneutrala välfärdsland krävs att utsläppen minskar betydligt snabbare än hittills.
I denna långsiktiga handlingsplan framgår vidare att om myndigheter ska kunna beakta ett livscykelperspektiv i upphandlingens olika faser på ett effektivt sätt måste LCA-data vara lättillgängliga och arbetet vara enkelt att följa upp. Därutöver noteras att genom arbete inom EU och UNEP finns nu goda möjligheter att ställa krav på LCA-parametrarna i en miljödeklaration i offentliga upphandlingar. På det politiska planet finns således klart formulerade önskemål om introduktion av ett livscykelperspektiv i den offentliga upphandlingen. För att möjliggöra användning av LCA i offentlig upphandling har metodiken fastställts och reglerats så att beräkningar kan utföras på samma sätt oavsett vilken konsult som genomför dem – detta för att säkerställa jämförbarhet mellan olika produkters klimatprestanda, mätt som koldioxidekvivalenter, CO2. Sådana LCA-resultat redovisas i en så kallad miljödeklaration (Environmental Product Declaration, EPD). På det internationella planet finns sådana beräkningsanvisningar för EPD tillgängliga via ett antal CEN- och ISO-standarder särskilt anpassade för byggsektorn. Internationellt pågår flera sektorsöverskridande arbeten företrädesvis i EU för att ta fram ett allt större antal sådana metodanvisningar för EPD:er för användning vid upphandling inom byggsektorn.
Artikelförfattare
Sven-Olof Ryding, IVL [Huvudförfattare]
Martin Erlandsson, IVL
Mathias Larsson, IVL
Tove Malmqvist, KTH
Sofiia Miliutenko, IVL
Sara Nilsson, WSP
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 5/19.
Dela på: