
Skalmur med luftspalt och bakmur av tegelmurblock. Bakmuren utfördes med 5 mm tunngrundning utvändigt och 15 mm kalkputs invändigt. I sockeln lades dubbla lag EPDM-duk, varav det understa drogs upp och klistrades på bakmuren.
Murat byggande har ökat under en rad år, jämfört med 1990-talets sista halva och 2000-talets inledning. Robusthet, låga underhållskostnader, potential till mycket lång hållbarhet och möjligheter att skapa vackra fasader med efterhand växande patina torde vara bidragande orsaker. Framförallt är det i form av tegelfasader som ökning skett, även om inslagen av bärande blockmurverk också har ökat på småhusmarknaden. Möjligheterna att erhålla väl fungerande och vackra detaljer i tegelfasader är goda, men det är viktigt att man i projektering och utförande har goda kunskaper om det murade byggandets förutsättningar.
nom teknikområdet detaljlösningar står ”detalj” för att man avser lösningar i den lilla skalan, inte för att detaljerna skulle vara av underordnad betydelse vare sig tekniskt, ekonomiskt eller ur utseendesynpunkt. Tvärtom, välfungerande detaljlösningar har normalt avgörande betydelse byggnadstekniskt, ur byggnadsfysikalisk respektive konstruktiv synpunkt sett, och ekonomiskt – det är ofta rationaliteten i utförandet av materialmöten och sammanfogning av byggdelar som avgör hur effektivt byggprocessen framskrider. Och inte minst är materialmötena avgörande ur gestaltningssynpunkt – val av exklusiva tegelsorter resulterar inte i vackra fasader om dom utförs med klumpiga och dåligt proportionerade detaljer. Om det ökade intresse för tegelfasader ska bli en bestående företeelse är det viktigt att detaljerna görs så att dom tillgodoser såväl kraven på teknisk funktionalitet, långsiktig beständighet som utseendeaspekter. Det finns onekligen en del exempel på att standarden i dessa avseenden, ur helhetsperspektiv, skulle kunna förbättras.
Det finns naturligtvis tekniska detaljer som är mer eller mindre unika för en specifik byggnad, medan andra är ständigt återkommande. Till den senare kategorin hör till exempel anslutning mot sockel, fönsterdetaljer (underkant, överkant, sida), anslutningar mot bjälklag och anslutningar mellan vägg och tak. För varje detaljlösning bör projektören tänka igenom vilka tekniska påfrestningar som ska hanteras och hur dessa ska lösas på ett ur helhetssynpunkt bra sätt.
Artikelförfattare
Tomas Gustavsson
Tomas Gustavsson konstruktioner AB
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 2/20.
Dela på:





