
Kontorskomplexet på Skånegatan 1-3 i Göteborg studerades i en förstudie för att undersöka hur lokalklimatet kan påverka regnmängden som träffar en fasad.
Foto: White arkitekter AB
Hur påverkar framtida klimatscenarier översvämningsrisken i urbana områden? Vilka regnmängder klarar befintliga dagvattensystem? Går det att använda den byggda miljön mer effektivt för att hantera dagvatten? Gröna och blåa lösningar är ett hett ämne när det gäller ekosystemtjänster och för att effektivisera dagvattenhanteringen i tätbebyggda områden. I ett nystartat projekt på Chalmers kommer blåa och gröna lösningar att testas och modelleras. Huvudsyftet är att öka den yta som kan användas för fördröjning av dagvatten genom att använda de befintliga taken i staden.
Artikelförfattare är Pär Johansson, forskarassistent, Byggnadsfysikalisk modellering, Bygg- och miljöteknik, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Medförfattare: Angela Sasic Kalagasidis, bitr. professor, Byggnadsfysikalisk modellering, Bygg- och miljöteknik, Chalmers, Kaj Pettersson, doktorand, Byggnadsfysikalisk modellering, Bygg- och miljöteknik, Chalmers,
Sinisa Krajnovic, professor, Strömningslära, Tillämpad mekanik, Chalmers, samt Erik Kjellström, docent, Rossby Centre, SMHI.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 4/16.
Dela på:





