Artikelförfattare: Arne Nykänen och Kristin Nedlich, Luleå tekniska universitet
Ljud är viktiga för hur vi upplever och använder den byggda miljön. Att människor kan må dåligt i bullriga miljöer är väl dokumenterat, men det betyder inte att vi alltid mår bäst när det är helt tyst. Ljuden är en del av helhetsupplevelsen och vi upplever arkitektur både med ögon och med öron. Därför behöver ljud vara en del av arkitektens arbete med gestaltningen av byggda miljöer. Det kan handla om ljudkonst och skapade ljud, men ofta handlar det om att tänka igenom hur olika miljöer låter och välja att skärma av vissa ljud och släppa fram andra. Till exempel kan knaster från steg i grus, smatter från hjul som rullar över kullerstensgator, löv som susar, människor som pratar, fåglar som kvittrar, maskiner som låter, musik som spelar, rum som klingar och ytor som ger ekon bidra med information om vad som pågår och ge en känsla för rummet. Arbete med arkitektur, design och konst är iterativa processer där arkitekten, designern eller konstnären ser och hör, utvecklar och gör, och sedan ser och hör igen. Skisser är viktiga verktyg i denna process. Arbete med ljud har dock inte haft samma självklara stöd av skisser. För att ge ljuden plats vid arkitektonisk gestaltning behöver metoder och verktyg för att jobba skissartat med ljud utvecklas.
I projektet Tystnaden, sorlet och bullret – ljuden som gestaltar livsmiljön utvecklas datormodeller och VR-modeller som ska fungera som verktyg för att på ett skissartat sätt jobba med ljud i den arkitektoniska gestaltningsprocessen. Tanken är att modellerna ska öka tempot i gestaltningsprocessen och göra det möjligt att experimentera med ljudmiljöer utan att det blir dyrt. Modellerna gör det också möjligt att ta med invånarna i processerna och demonstrera, diskutera och utveckla ljudmiljöer tillsammans. Lyckade koncept kan sedan förverkligas i den verkliga byggda miljön.
Forskningsprojektet använder det nya Multiaktivitetshuset, som ska byggas i Gällivare, som studieobjekt. Gällivare och Malmberget är en särskilt intressant plats eftersom gruvans utbredning har tvingat fram en flytt av Malmbergets invånare såväl som historiska byggnader. Dessa ska nu integreras med Gällivare stad som växer med många tusen invånare och därför är staden i stort behov av nya offentliga miljöer. Det byggs alltså mycket i Gällivare och hela stadens funktion omprövas och staden omformas. Bygget av Multiaktivitetshuset är en del av denna samhällsomvandling. Multiaktivitetshuset inrymmer samlingsplatser, restaurang, utställningsyta, lekplats, fritidsgård, bibliotek, konsertsal, badhus och sporthall. Det finns alltså rum som skall vara tysta, rum som kommer att myllra av liv och rum för aktiviteter som låter. Projektet studerar arkitektoniska och konstnärliga perspektiv på ljuden i de offentliga rummen. Vi kommer att undersöka hur ljud påverkar människors beteende och välbefinnande i byggd miljö. Fokus för projektet är att undersöka hur arkitekten kan ta hänsyn till detta i ett tidigt skede och låta ljuden bli en del av den konstnärliga processen.
I det tidigare projektet VR-baserade verktyg för design av goda ljudmiljöer vi-
sade vi hur VR kan användas för att demonstrera hur inom- och utomhusmiljöer kommer att se ut och låta redan innan de är byggda [1] [2]. I modellerna kunde man höra effekter av olika förändringar, till exempel hur olika byggnadskonstruktioner och material påverkar ljudet. Exempel på användning är demonstrationer av hur nya vägar eller järnvägar påverkar ljudmiljön i intilliggande fastigheter och hur olika lägenhets- eller kontorsskiljande väggar påverkar ljud som läcker in från grannar. Modellerna ska till exempel kunna användas vid samrådsmöten för att ge berörda människor möjlighet att höra hur förändringar i närheten av deras bostäder kommer att låta. De ska också ge beställare och beslutsfattare bättre beslutsunderlag. I det nya/pågående projektet vill vi undersöka VR-verktygens roll i den arkitektoniska processen och hur de påverkar utformningen av byggda miljöer.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 3/22.
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: