Inför nybyggnation i Sverige kräver plan- och bygglagen att man visar att marken är lämplig med hänsyn till risken för olyckor, översvämning och erosion. Ur geoteknisk synvinkel innebär det att man vid planläggning och bygglov ska visa att marken är säker att bebygga med hänsyn till risken för ras, skred och erosion. SGI har i uppdrag att stötta kommuner och länsstyrelser så att frågorna tas omhand i planprocessen.
Beroende på objektets geologiska miljö och markens variation i nivåer; topografin, kan den geotekniska problemställningen vara olika komplex. Detta gör att stabilitetsförhållanden kan behöva utredas med olika detaljeringsgrad. För att nå tillräckligt hög detaljeringsgrad följer man lämpligast de rekommendationer som ges i till exempel Skredkommissionens och IEG:s rapporter.
För att den geotekniska undersökningen och utredningen ska göra största möjliga nytta är det viktigt att geoteknikern i ett inledande skede skaffar sig en översiktlig bild av de geologiska, geotekniska och topografiska förhållandena, kallad översiktlig utredning. Flera myndigheter i Sverige – bland annat SGI, MSB och SGU – arbetar systematiskt med att kartlägga känsliga områden avseende ras, skred, erosion och kvicklera. Idag finns flera av dessa kartunderlag samlade hos SGI i gemensamma kartvisningstjänster som man når via www.sgi.se. Utifrån vad den översiktliga utredningen visar kan geoteknikern ta ställning till hur omfattande den fortsatta geotekniska utredningen behöver vara för att ta reda på om och hur området kan bebyggas för att undvika ras, skred och erosion. Normalt krävs att utredningen uppfyller kriterierna för ”detaljerad utredning”, om det inte står klart att planområdet eller fastigheten saknar förutsättningar för ras eller skred.
Ett större utredningsområde än detaljplanen eller fastigheten där bygglov ges behöver ofta utredas då instabila slänter i närheten kan påverka områdets stabilitet. Om det förekommer kvicklera eller då det finns förutsättningar för slamströmmar kan man behöva lyfta blicken ytterligare och klarlägga om slänter betydligt längre bort kan påverka den planerade bebyggelsens stabilitet.
Det är viktigt att planområdet eller bygglovsfastigheten är tillfredsställande stabila under bebyggelsens förväntade livslängd vilket även innebär att processer såsom erosion och klimatförändringens effekter behöver beaktas i de stabilitetsutredningar som utförs.
Tobias Thorén, SGI
Maria Kristensson, SGI






