
Figur 1: Kraftigt skadat prefabricerat betong-element (GC-bro) med fritt liggande korroderande spännlinor och progressivt förankringsbrott.
Prefabricerade betongelement har använts under lång tid. Korrekt projekterat (komplett BH) och korrekt utfört kan byggnadsverk av prefabricerad betong fungera mycket väl. Föreliggande artikel har ej för avsikt att på något sätt kritisera användning av prefabricerade betongelement i anläggningar utan syftar till att tydliggöra att en BH för byggnadsverk i sin helhet måste anpassas till användningen av prefabricerade betongelement. Om inte, kan allvarliga brister uppstå (helt i onödan) vilket vare sig entreprenör eller beställare är betjänt av.
I föreliggande framställan förutsätts att en BH består av grundläggande risk-analys, redogörelse för förutsättningar och metoder för dimensioner (RFMD), ritningar, beskrivning av material, utförande och kontroll (BMUK), kontrollplaner och DoU-plan.
Grundläggande krav på en bygghandling
En BH ska vara baserad på grundläggande riskanalys för byggnadsverket i den miljö den ska verka samt den funktion som den ska ha för samhället. Grundläggande krav på bärförmåga, beständighet och stadga ska behandlas i riskanalysen men även krav på DoU, LCC, LCA, störningsfrihet för boende invid byggnadsverket vid DoU samt störningsfrihet vid DoU för trafikanter som nyttjar byggnadsverket ska hanteras. Det är viktigt att notera att en byggherre enligt BBR kan vara skyldig att tillhandahålla ersättningsboende för boende som påverkas av framtida drift och underhållsarbete. Vidare kan även behovet av DoU påverkas av byggnadsverkets redundans. En slakarmerad plattrambro har till exempel mycket större redundans än en motsvarande elementkonstruktion (utan motsvarande kontinuitetsarmering) tack vare att hela konstruktionen är ihoparmerad. Ett utbyte från platsgjuten ram till prefabricerad ram kan således påverka hela BH, från riskanalys, RFMD, till LCC och LCA och DoU inklusive kontrollplaner och dylikt.
Artikelförfattare:
Jonatan Paulsson-Tralla
Betong & Stålteknik i Stockholm AB
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 7/18.
Dela på:





