Den moderna täta betongen och dess förändrade fuktegenskaper ställer nya krav på verktyg för prediktering av uttorkning. Andra generationen av datorprogrammet Produktionsplanering Betong (PPB) med kapacitet att simulera både temperatur- och fukttillstånd i hårdnande betong har funnits tillgängligt sedan december 2018. PPB beräknar uttorkning för flera konstruktionsfall, med moderniserade materialmodeller och nyligen uppmätta materialdata för betong med Bascement.
PPB 2.0 finns tillgänglig sedan slutet av 2018. Programmet har fått en ny beräkningskärna som samtidigt simulerar både temperatur- och fukttillstånd i betong under härdning. Detta är nödvändigt då den relativa fuktigheten i den moderna betongen är känsligare med avseende på fukthalt, se resonemanget om flackare desorptionskurvor i artikeln Uttorkning och modern betong eller [1]. Detta leder till att bland annat härdningsförloppets hastighet och temperatur, som påverkar hur effektivt vatten binds kemiskt av cementet [2], får en signifikant effekt på självuttorkningen [4]. Utan adekvat värmesimulering av de första veckorna efter gjutning blir den beräknade självuttorkningen helt enkelt fel.
Vad beräknas i PPB?
PPB simulerar vad som hydratations-mässigt sett händer i betongen från gjutningsögonblicket. Detta innebär beräkning av genererad värme, kemiskt bindning av vatten, tillväxt av hållfasthet mm. Under den första tiden efter gjutning byggs största delen av betongens porstruktur upp. Detta medför att egenskaper så som sorption och transportförmåga för fukt ändras mycket snabbt och drastiskt under denna period, vilket därmed tyvärr gör att mätningar av förloppet inte är möjliga med dagens tillgängliga mätmetoder. Därför påbörjas simulering av sorption och transport av fukt i PPB först 14 dagar efter gjutning. I beräkningen ingår även värme- och fuktsamverkan med anslutande material. Detta modelleras olika för fukt och värme. Sammanfattar vilka slags resultat som beräknas för olika typer av konstruktionsdelar i den simulerade konstruktionen.
Artikelförfattare:
M.Sc Marcin Stelmarczyk, The Green Dragon Magic
Dr. Han Hedlund, Skanska Sverige AB, Adj. Prof LTU
M.Sc. Ted Rapp, Sveriges Byggindustrier
Staffan Carlström, Swerock AB
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 7/19
Teckna en prenumeration
Dela på:





