a) Termik (skorstenseffekt), vind (blåst), och mekanisk ventilation (fläktstyrd ventilation).
b) Termiken medför maximalt undertryck i golvnivå, alltså längst ned i byggnaden. Termikens inverkan ökar ungefär linjärt med temperaturskillnaden inne-ute och inverkan är därför maximal när det är som kallast ute.
Vinden medför maximalt undertryck mot lovartsidan, alltså ytterväggen som vetter mot vindriktningen. Vinden medför här primärt ett övertryck mot utsidan när vinden ”träffar” ytterväggen, och detta utvändiga övertryck motsvarar ett invändigt undertryck. Vindens inverkan ökar med kvadraten på vindhastigheten mot den anblåsta ytterväggen.
Mekanisk ventilation: Det är ventilationssystem av typen mekanisk frånluft (F-system) som ger störst undertryck inne. Denna ventilation medför större undertryck ju högre totalt frånluftsflöde och ju bättre lufttäthet som byggnadshöljet har inklusive uteluftsventilerna.
Om man alltså tänker sig en byggnad med mekanisk frånluft en riktigt kall och blåsig dag där man vistas längst ned i byggnaden strax innanför en otät yttervägg mot lovartsidan så är alltså risken maximal för problem med drag inomhus på grund av att kall uteluft läcker in. Om man dessutom slår på köksfläkten så blir det ännu värre. En liten tröst är samtidigt att de allra kallaste dagarna inte brukar sammanfalla med riktigt stark vind.
Dela på: