– Hur säkerställer vi att fukt och alkali inte når känsliga material i golvkonstruktionen?
En högaktuell fråga inom byggbranschen just nu är diskussionen kring dagens betongkvaliteter och att det upplevs ta längre tid att torka ut betongen än tidigare. Golvbranschens aktörer förväntas ofta leverera en lösning och en golvkonstruktion som fungerar på fuktigt underlag, men ingen enskild materialleverantör eller golventreprenör kan ta ansvar för att en sådan konstruktion håller i längden. Vi vet för lite.
Flera svenska byggaktörer upplever fördröjd uttorkningstid i betongen och att de traditionella uttorkningsåtgärder som sätts in är otillräckliga.
Konsekvenser av den moderna täta betongen
Forskare och betongleverantörer är överens om att inblandning av flygaska leder till en tätare porstruktur hos betongen. En finare malningsgrad på ingående klinker kan ha samma effekt. Det som fortfarande diskuteras är vilka praktiska konsekvenser detta ger.
Initialt leder en förlängd torktid förstås till höga kostnader eftersom projekten försenas eller måste planeras om, exempelvis med tilläggsskikt eller en annan golvkonstruktion än den ursprungligt tänkta. Golvbranschens aktörer vet också att fukt, framförallt alkalisk fukt, ofta är orsaken till olika problem som kan uppstå i golvkonstruktionen på sikt, exempelvis oönskade emissioner. Det kan förstås också vara så att den täta betongen kan erbjuda fördelar i byggprocessen, men för att kunna utnyttja dem behöver vi i så fall veta mer.

Tabell 1: Dagens generella RF-nivåer vid nedlimning av olika golvmaterial, enligt AMA Hus och tillverkarnas anvisningar. Observera att tabellen endast anger generella maxnivåer och att i aktuella fall måste produktleverantörernas anvisningar följas.
Dagens RF-nivåer för golvmaterial kan vara missvisande när tät betong används
Golvbranschens företag får, precis som flera andra aktörer, många frågor kring problemet med fuktig betong. Sedan 80-talet har vi lutat oss mot en kritisk RF % för olika golvmaterial som utgår från vid vilken relativ fuktighet i betongen man vid försök kan se att ned-brytningsprocesser och oönskade emissioner uppstår, se tabell 1. Det finns dock frågetecken kring om dessa kritiska RF-nivåer är direkt applicerbara på golvkonstruktioner där modern tät betong ingår.
Golvavjämning som lösning?
Det finns indikationer på att den täta betongen släpper ifrån sig fukt så långsamt att det inte hinner uppstå skador på överliggande golvmaterial, så länge fukten inte stängs in av ett helt tätt ytmaterial utan kan diffundera ut genom hela golvkonstruktionen. Om det betyder att en högre RF-nivå i betongen kan tillåtas när golvmaterialet påförs är dock fortfarande oklart. Det är också oklart om det går att på limma golvmaterial direkt på den täta betongen med traditionella limmer. Detta eftersom limfukten inte kan tas upp av det täta underlaget på samma sätt som på traditionell betong, vilket kan leda till att limmet inte torkar och att bindningen av limmet fördröjs. För att kunna limma ned golvmaterial behövs ett något sugande underlag. Dess-utom kan limfukten bidra till att en högre nivå alkalisk fukt uppstår i betongens yta, vilket kan bryta ned limmet. En lösning som diskuteras är att lägga ett skikt avjämningsmassa som alkaliskydd och buffert för limfukten. Den lösningen är undersökt på traditionell betong, men behöver verifieras för den moderna täta betongen genom praktiska mätningar.
Vidare utredning krävs
Att frångå dagens RF-nivåkrav kräver en grundlig utredning. Det finns en oro för bland annat vidhäftningsproblem, blåsbildning, missfärgningar och framförallt ohälsosamma emissioner i inomhusmiljön. Golvbranschen, GBR, uppmanar därför sina anslutna golventreprenörer att alltid skriva avvikelserapport då golvmaterial ombeds läggas på underlag som överskrider något av de ingående materialens fuktnivåkrav. På samma sätt uppmanar GBR sina anslutna leverantörer att inte föreslå lösningar som inte är verifierade. Om de traditionella RF-nivåerna frångås eller om alternativa golvkonstruktioner föreslås bör det noga verifieras att det är en lösning som håller i längden. Ansvaret kan inte ligga på en enskild golventreprenör, utan hela byggbranschen måste samarbeta för att hitta en långsiktigt hållbar lösning.
Tänk nytt
Mycket pekar på att vi för den täta betongen måste överge våra tidigare föreställningar om kritisk RF-nivå på ekvivalent mätdjup i betongen och istället inrikta våra insatser för att säkerställa att skadliga nivåer fukt och alkali inte når lim och ytskikt. För detta krävs troligen en annan syn på fuktmätning och alternativa golvkonstruktionslösningar.
De flesta insatta är överens om att vi behöver veta mer om mekanismerna för hur fukt och alkali transporteras i den täta betongen och hur det påverkar överliggande konstruktion. Just nu pågår flertalet SBUF-projekt för att utreda frågan och Golvbranschen, GBR, deltar aktivt i utredningsarbetet.
Läs mer: www.golvbranschen.se
Om Golvbranschen, GBR
Golvbranschen, GBR, är en ideell paraplyorganisation för företag i golvbranschen. Inom GBR finns golventreprenörer som utför installationer samt leverantörer av golvmaterial. GBRs huvudområden inkluderar information, forskning, utbildning samt rådgivning till anslutna företag inom främst juridik, teknik samt miljö och hållbarhet.
Artikelförfattare
Jenny Adnerfall
Golvbranschen GBR
Artikel publicerad i Bygg & teknik nr 8/18
Dela på:





