
Foto: Sören Andersson
Möjligheten att minska arbetsolyckor och arbetssjukdomar, finns redan från början i byggprocessen. Byggherren har ansvar för att organisera en säker och hälsosam arbetsmiljö, både för byggskedet och bruksskedet. Tillsammans med sina upphandlade projektörer, byggarbetsmiljösamordnare och entreprenörer, ska man följa arbetsmiljöreglerna. Redan vid planeringen och projekteringen är det viktigt att kunna identifiera och förebygga arbetsmiljörisker. När alla samverkar i förarbetet, blir arbetsmiljön mer säker och hälsosam. Det motverkar att någon dör, skadas, eller drabbas av arbetssjukdom och måste sluta arbeta i förtid, på grund av en dålig arbetsmiljö.
Arbetsmiljöarbetet börjar redan vid organisationen inför byggandet
Ett fungerande arbetsmiljöarbete är avgörande för att uppnå en säker och hälsosam arbetsmiljö för alla inblandade. Inom bygg börjar det redan i samband med byggherrens organisation och samordning för byggande av det aktuella byggnadsverket. Arbetsmiljöverket betonar därför att alla som arbetar inom bygg, det vill säga ni som planerar och projekterar och ni som utför byggarbetet fram till bruksskedet, tar ert arbetsmiljöansvar och bidrar till att byggbranschens arbetsplatser, kännetecknas av en säker och hälsosam arbetsmiljö. Det är viktigt eftersom det inom bygg förekommer flera arbetsmoment som är särskilt riskfyllda och som skördar dödsoffer. För att ni ska kunna göra det på bästa sätt, behöver ni känna till och följa arbetsmiljölagen, arbetstidslagen och de juridiskt bindande föreskrifterna. Det ökar säkerheten och förebygger arbetsskador. För att göra det enklare för er att se vem som är ansvarig för vad i arbetsmiljöarbetet, har Arbetsmiljöverket arbetat med regelstrukturen. Den ska bli enklare att läsa, förstå och mer tillgänglig för alla och om allt går enligt nuvarande plan börja gälla om cirka två år. Vi arbetar också hela tiden med att fram stödverktyg som checklistor och vägledningsdokument som finns att hämta på www.av.se.
I den här artikeln presenterar vi vad som sker inom myndigheten under perioden 2020- 2022, vilket är bra att känna till för er som är med i byggprocessen i någon form.
Arbete med nollvision mot dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor
Det här arbetet är ett särskilt uppdrag från regeringen för att få ner antalet arbetsolyckor som leder till dödade arbetstagare. Tyvärr sker fortfarande många arbetsolyckor i Sverige. Cirka 40–60 personer dör varje år i arbetsplatsolyckor och runt 10 000 drabbas av olyckor som leder till 14 dagars sjukfrånvaro eller mer. I en kunskapssammanställning [1] som nyligen presenterades uppskattas det dessutom att tusentals dör i förtid varje år av något som de utsatts för på sina arbetsplatser, som till exempel asbest, kvartsdamm eller avgaser. Inom bygg är dödsolyckorna vanligast bland män och sker vid arbete på väg, på grund av fall och i anslutning till arbetsfordon. Sannolikheten för olyckor med allvarliga konsekvenser är större i små företag och bland underentreprenörer. Det som är återkommande vid en dödsolycka är höga energier, det vill säga stora krafter som den som förolyckas utsätts för. Till exempel att man blir påkörd, välter eller får föremål över sig.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 4/20 eller HÄR
RÄTTELSE
Sedan artikeln skrevs i våras har AV ändrat tidplanen för i trädandekraft av de nya föreskrifterna till i slutet av 2022 eller början av 2023. En orsak är att Corona pandemin, försvårat för arbetsgivarparter och fackliga organisationer att samverka och lämna synpunkter på den omfattande remissen. Remisstiden är därför förlängd till 31 december i år. AV kommer därefter att bearbeta de remissvar som kommit in 2021. Fram till ikraftträdandet gäller nuvarande föreskrifter i sin helhet.
Artikelförfattare
Viveca Wiberg, Arbetsmiljöverket
Gunnar Åhlander, Arbetsmiljöverket
Gustav Sand Kanstrup, Arbetsmiljöverket






