
Glacial lera (även kallad varvig lera) i Uppsala.
Foto: Jan-Olov Svedlund, SGU
Att marksättningar kan ställa till med mycket problem är ingen nyhet. Det finns idag många olika lösningar för att förebygga sättningsrelaterade skador på ett byggnadsverk. I ett nybyggt flerbostadshusområde i nordöstra Uppsala har husen huvudsakligen grundlagts med pålar ner till fast botten. Val och utformning av pålgrundläggning föregås av mer eller mindre omfattande geotekniska undersökningar för att bestämma jordens egenskaper. Men vad gör man då ifall huset står stadigt, men marken runtomkring istället sjunker undan i snabb takt?
De mäktiga lerlagren i Uppsala är sättningskänsliga, vilket ställer höga krav på en tvärvetenskaplig kompetens inom så vitt skilda områden som; geoteknik, hydrogeologi, grundläggning, konstruktion och samverkan dem emellan.
I ett kandidatexamensarbete, med titeln ”Marksättningar i Uppsala – en jämförelse mellan beräknat och verkligt utfall”, vid Högskoleingenjörsprogrammet Byggteknik och design på KTH studerades frågan under våren 2014.
Artikelförfattare är Daniel Nilbrink, Andersson Company Byggnads AB, Simon Hedberg, Structor AB, Johan Fransson, NCC Teknik och Kenneth Viking, NCC Teknik.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 1/15.
Dela på:





