
Bild 1: Montage av läkt som ersätter reglar för ett installationsskikt, hela lufttäthetssystemet är monterat och klart för provning.
– Ny metod för provning av lufttäthetsystem där verkliga förhållanden kan simuleras
Energieffektiva byggnader behöver ha ett mycket lufttätt klimatskal. För att energianvändningen ska vara låg även på lång sikt är det viktigt att lufttäthetssystemets livslängd säkerställs. Forskare vid RISE har utvecklat en helt ny provningsmetod där lufttäthetsystem testas i miljöer som efterliknar realistiska byggarbetsplatsförhållanden. Metoden kan vara ett bra verktyg för såväl entreprenörer som producenter av lufttäthetssystem, särskilt vid produktutveckling då metoden ger möjlighet att mäta lufttätheten.
Byggnader ska vara lufttäta men ”andas” med ventilationssystemet. Otäta hus innebär sämre boendekomfort, högre energianvändning och ökad risk för fuktskador och mögel. Beständigheten hos klimatskalets lufttäthetsystem är helt avgörande för om nära- nollenergihus, passivhus och plushus kommer att fungera som det var tänkt över tid. Eftersom produkterna som säkerställer lufttätheten oftast befinner sig inuti konstruktionen kan det därför innebära stora ingrepp i byggnader om de behöver bytas ut i förtid. I framtiden kommer alla nya byggnader vara nära-nollenergihus. I denna hustyp är behovet av lufttäthet mycket stort om den önskade låga energianvändningen stadigvarande ska kunna erhållas. Att i laboratorium i förväg kunna utvärdera beständigheten hos det lufttätande systemet är viktigt. Kravet på god lufttäthet kommer att öka då förekomsten av näranollenergihus, passivhus och plushus ökar.
Med finansiering från Energimyndigheten (E2B2), SBUF, RISE (SP), T-Emballage AB, 3M Svenska AB och Isola AB har ett projekt där en ny metod för provning av funktion och beständighet hos lufttäthetssystem utvecklats. Projektet rapporteras i E2B2 Rapport 2018:19 Lufttäta klimatskal under verkliga förhållanden, etapp 1 och 2 [1].
Tidigare projekt
Tidigare har det skett en översiktlig studie [2] för att se hur beständigheten för lufttäthetslösningar förhåller sig. Denna studie visar att det finns indikationer på
att vissa lösningar inte håller i längden. Man drar slutsatsen att provningar behöver utföras på kompletta system i stället för på enskilda produkter. Att kompabiliteten mellan de i systemen ingående produkterna är god är helt avgörande för om lufttätheten ska fortsätta vara god över lång tid.
Syftet med projektet
Det överordnade syftet med hela projektet har varit att utveckla en metod där hela system för lufttäthet kan undersökas. Detta så att god lufttäthet och låg energi-användning kan erhållas under lång tid hos framtidens lufttäthetssystem. Projektet har innehållit utveckling och provkörning av en ny provningsmetod.
Etapp 1 av projektet har innehållit metodutveckling, konstruktion och byggande av en prototyputrustning. Detta så att dimensionering, uppvärmningssätt, nivå för dynamisk belastning med mera har kunnat väljas och utprovas. Några kortare pilotprovningar av dimensionsstabilitet har utförts och provningsmetodiken har dokumenterats i SP-metod 5464 [3]. Inom ramen för etapp 1 av projektet har också utveckling av metoden skett med moment för att efterlikna realistiska byggarbetsplatsförhållanden. Etapp 1 redovisas i rapport E2B2 rapport 2017:01 [4].
Etapp 2 av projektet har omfattat verifiering av provningsmetodiken genom att provningsmetoden provkörs avsevärt längre åldringstider (upp till 40 veckor) för att försöka simulera realistiska användningstider.
Artikelförfattare:
Ulf Antonsson
RISE AB
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 2/19
Dela på:





