I fem tidigare artiklar i Bygg & teknik berättade vi om ett Vinnovaprojekt inom utlysningen Utmaningsdriven innovation – Hållbara attraktiva städer. Den senaste artikeln (4/18) behandlade projektorganisation och upplägg för projektets så kallade följdinvesteringsdel, Gröna Täta Tak (GTT) Steg 3, som i maj 2018 beviljades av Vinnova. I denna artikel fokuserar vi på några utvalda delar som hitintills bedrivits inom Steg 3 och som innefattar workshops och kursverksamhet.
Vinnovaprojektet som helhet startade 2013 och handlar enkelt uttryckt om att kvalitetssäkra systemlösningar för gröna tak / gröna anläggningar på betongbjälklag med nolltolerans mot läckage. I Steg 3 utnyttjas bland annat framtagna handböcker och undersökningsresultat från Steg 2, för att på sikt kunna garantera att de gröna taken blir täta, säkra och attraktiva under hela sin livstid. Steg 3 koordineras av RISE/SP, har ett tjugotal medverkande parter och löper fram till maj 2020.
Workshops
Precis som i tidigare delar av projektet är det av största vikt att samverka och diskutera problem och lösningar kring gröna tak för att uppnå en hög totalkvalitet och minimera risken för läckage. Det handlar om att få in kunskap från olika discipliner, och vi har därför genomfört ett antal workshops under projektets inledande del. Tre av dessa beskrivs kortfattat nedan. Ytterligare en workshop genomförs 16 maj tillsammans med föreningen C/O City kring urbana ekosystemtjänster och kvalitetssäkring av gröna tak.
Artikelförfattare
Ylva Edwards, Y E Materialteknik AB
Tobias Emilsson, SLU
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 4/19 eller HÄR
Dela på: