Artikelförfattare Jan-Olof Edgar och Erik Kalmaru, Svensk Byggtjänst

Foto: Linn Blomqvist.
När tech möter byggsektorn vill vi att det ska slå gnistor och att digitaliseringen tar fart. För att det ska ske behövs både de snabba innovationsinsatserna och ett långsiktigt träget arbete för ett obrutet informationsflöde.
Nordic ConTech är ett initiativ från Svensk Byggtjänst med syfte att bidra till innovativ utveckling inom bygg. Där vill vi kommunicera nya lösningar och satsningar för framtidens samhälls-byggnad. Vi vill bidra till att den snabb-fotade techvärlden möter vår egen lite mer trögrörliga byggsektor. Och det är väldigt viktigt att skapa dialog och möten mellan branschens aktörer, start ups, innovatörer och finansiärer.
Precis lika viktigt som det trägna utvecklingsarbete som pågår hos oss och andra aktörer och som borgar för ett gemensamt språk, ett obrutet informationsflöde och därmed ökad produktivitet. Men mer om det senare.

Jeb Klebanow. Foto: Linn Blomqvist.
Industriell process ger industriell precision
I Stockholm i januari mötte modulbyggaren Fullstack Modular från New York flera av Sveriges industriella byggare, investerare och start-ups.
Jed Klebanow från Fullstack Modular, företaget som gjort sig känt för att ha byggt New Yorks högsta modulära skyskrapa, var tydlig med att beställaren inte alltid kan räkna med att en industriellt producerad byggnad per automatik ska bli billigare. Han menade att den stora vinsten finner beställaren inte i samband med det första byggprojektet, det är när processen repetereras till nästa gång som besparingen börjar märkas.
Industriellt byggande har sin grund i lean-tänket, det vill säga det handlar om ett ständigt lärande och ständiga förbättringar. Upprepningseffekten gör att både tidsåtgång minskar och kvaliteten ökar: ju fler gånger processen upprepas, desto större besparing. Femte, sjätte gången du uppför en byggnad – då börjar det verkligen hända saker.
Arbetet sker parallellt
Klebanow menade också att vinsten inte alltid syns genom kvadratmeterpriset på själva byggnaden. Vinsten hämtas in genom tidsbesparingar i det effektivare sättet att bygga.
Alla som ska arbeta i bygget är med runt bordet från dag ett, och genom hela bygget kommer de att arbeta parallellt med varandra. Så fort modulen som kommit nyckelfärdig från fabrik kommit på plats på en våning, börjar installatörerna arbeta med den medan nästa våning placeras. Poängen är alltså att så lite arbete som möjligt ska ske på byggarbetsplatsen, här kapas kostnader och tid sparas. I en industriell process behöver även beställaren redan från byggstart vara väldigt klar med hur denne vill att slutresultatet ska bli, hela vägen ner på detaljnivå.
Design anpassas från början
Redan från början ritar arkitekten efter byggsystemets förutsättningar. Det går inte att trycka in moduler i en byggnad som inte är designad för det från början. Arkitekten måste alltså arbeta mer som
en designer inom tillverkningsindustrin, och låta arbetet styras av teknisk plattform och produktionsteknik.
Denna aspekt bedömdes också vara ett möjligt skäl till att beställare gärna beställer som de alltid har gjort, de är ju vana vid att kunna ändra sig mitt under pågående bygge utan att det får kostsamma konsekvenser. Tack vare den industriella processen, bland annat med 3D-ritningar, blir materialspillet minimalt. Väl på arbetsplatsen menade Fullstack Modular att de har så lite som 3-5 procent materialspill.

Ulf Viktorsson. Foto: Linn Blomqvist.
Nya sätt att finansiera och köpa in
De svenska industriella byggarna som var på plats verkade eniga om att det inte bara är en modig beställare som saknas för att den industriella byggprocessen ska bli så effektiv som möjligt. En annan utmaning som utpekades var att få bankerna att förstå hur de ska finansiera en industriell byggnad, något de inte är vana vid sedan tidigare. Men för att möta framtidens digitala byggande så återkom Ulf Viktorsson, vd på Modexa som specialiserar sig på renoveringar av kök och badrum i miljonprogrammet, till beställarrollen: Det som främst behövs är fler modiga köpare. Frågar man efter traditionellt så får man också traditionellt!

Niklas Andersson. Foto: Linn Blomqvist.
Kontrollerad och mer exakt process
Niklas Andersson, grundare och vd på snabbväxande svenska uppstickaren Sizes, beskrev sin verksamhet som ett industrialiserat företag som jobbade med bygg. Det var talande för inriktningen på eftermiddagens diskussioner där man talade mer om process än projekt, och att det var flerfaldigandet och vinsterna med det stod i centrum för samtalet.
Niklas berättade om industrialiseringens fördelar och behovet av mindre toleranser och större exakthet i arbetet med prefab. Besluten tas i förväg. Att slippa överraskningar i produktionen och ÄTOR är en av nycklarna till framgång, det var samtliga i panelen höll med om.
Obrutet informationsflöde
Så långt samtalet på Nordic ConTech Talk i januari. Och så var det med utvecklingsarbetet som hela tiden pågår: i akademin, i stora och små företag, hos programvaruutvecklarna, och inte minst hos oss på Svensk Byggtjänst. Den stora utmaningen nu är att implementera ett obrutet digitalt informationsflöde utan återvändsgränder i processen där informationen inte kan föras vidare. Den typen av stötestenar vi i allt för hög grad fortfarande stöter på i våra processer.
CoClass är ett bra exempel där branschen samverkat och där flera parter har bidragit till utvecklingen. Med gemensamma begrepp kan vår fragmenterade bransch använda olika ord och mena samma sak. Du kan använda vilket ord du vill om du har rätt kod, vi skapar helt enkelt branschens synonymlexikon som ska göra att våra system kan tala med varandra, genom hela byggprocessen. När det är fullt spritt och vi har disciplin att använda den kommer vi skapa förutsättningar för en fullständigt digital och industriell process som på riktigt ökar produktiviteten i byggbranschen.

Foto: Linn Blomqvist.
Nordic ConTech tar plats på Innovationsarenan
Härnäst fortsätter samtalet på Innovationsarenan på Nordbygg i september, då ett ännu större antal föredrag och utställare inom contech och proptech kommer att visa hur innovation och tech utvecklar svensk byggsektor.
På Nordbygg har alltid produktutveckling varit central. Inför mässan 2020 är fokuset på innovation större än någonsin. En ny satsning för året är Innovationsarenan, ett särskilt område med fokus på de senaste landvinningarna inom teknik för byggsektorn. Nordic ConTech intar en central plats på arenan, bland annat genom att arrangera ett stort antal föredrag med start ups som får chansen att presentera sig för branschen.
Brittiskt föredrag
Svensk Byggtjänst har till Nordbygg bjudit in representanter för Innovate UK, den brittiska motsvarigheten till Smart Built Environment som kommer att hålla ett föredrag på Innovationsarenan. Även i Storbritannien ser man digitaliseringen som en lösning på hur den bristande produktiviteten kan bli bättre och hur byggnadernas klimatpåverkan kan minska. Den brittiska regeringen sätter stor tilltro till förändringspotentialen i branschens digitalisering, bland an-nat genom att kräva hög standard på BIM-modeller i offentligt finanseriade byggprojekt.
Innovate UK har regeringens uppdrag att bidra till byggsektorns digitalisering och man gör detta genom att samverka med akademi och byggindustrin. De kommer att beskriva hur arbetet går till, både att utveckla den existerande byggsektorn och hur delbranscher utvecklas, forskningsresultat samt erfarenheter från genomförda projekt. Vilken typ av investeringar skapar störst ekonomisk nytta och vad det leder till i form av arbetstillfällen och ökad produktivitet.
Läs mer:
Artikeln är publicerad i Bygg & teknik nr 2/20.
Dela på:





