Nytt projekt för vidareutveckling av koldioxidverktyget Carbon Footprint
Koldioxidverktyget Carbon Footprint är ett klimatberäkningsverktyg för beräkning av efterbehandlingsmetoder för förorenade områden. Sedan lanseringen 2012 är verktyget det enda i branschen för att beräkna klimatpåverkan från efterbehandlingsmetoder, och fyller därför ett viktigt syfte i att utvärdera åtgärdsalternativ.
En förstudie som genomfördes 2021 kom fram till att verktyget behöver vidareutvecklas, med uppdatering på emissionsfaktorer och inkludera fler efterbehandlingsmetoder.
Ett projekt startades 2022 med syfte att utveckla verktyget och öka användarvänligheten. Projektet har ett övergripande mål om att utveckla ett klimatberäkningsverktyg inom förorenade områden som på sikt kan motsvara den roll Trafikverkets klimatkalkylmodell fyller för väg- och järnväg.
Projektet väntas bli klart under slutet av 2023 då ett nytt verktyg kommer att publiceras, men håll utkik på http://www.sgfmark.se/ då det kan komma betaversioner som SGF gärna får input på innan dess. Är du användare av verktyget och har förbättringsförslag får du gärna kontakta Niklas Carlborg niklas.carlborg@sweco.se.
Projektet finansieras av bland andra Naturvårdsverket, Stiftelsen IVL, SGF, Jernhusen och Sweco.
Boka datumet redan nu!
Varmt välkommen till Grundläggningsdagen torsdag 16 mars 2023!
Programmet presenteras runt mitten av november och deltagaranmälan öppnar sedan kort därpå.
Håll dig à jour på GDs nya mobilanpassade hemsida: grundlaggningsdagen.se
SGFs Kurser
SGF har sedan 2022 en ny kurs om Åtgärdsmetoder av förorenade områden. Kursen riktar sig till de med tidigare erfarenhet av arbete med förorenade områden och som vill öka sina kunskaper om andra åtgärdsmetoder än schaktsanering och deponering. Förutom genomgång av verktyg och arbetssätt får deltagarna praktiska tips av entreprenörer, konsulter och verksamhetsutövare med lång erfarenhet av in situ-metoder. Kursen kommer att ges under hösten 2023.
I november erbjuder SGF en ny kurs i Riskvärdering. Den bygger på SGI:s färska vägledning och syftar till att ge stöd om hur riskvärderingar bör utföras på ett enkelt, tydligt och hållbart sätt. Kursen vänder sig till konsulter och tillsynsmyndigheter samt andra som beställer, utför eller granskar riskvärderingar av förorenade områden.
Den tredje nya kursen för i år är kursen Fältplanering för geotekniska handläggare. Det finns fortfarande platser kvar. Se mer om kurserna och anmäl dig under fortbildning på www.sgf.net
I slutet av november/början av december presenteras hela kurskatalogen för 2023. Medlemmar får meddelande på mejlen så fort kurserna är utlagda och alla andra hittar katalogen på hemsidan www.sgf.net.
Dela på: