
Figur 1: Golvlist, vid golvvinkel, med spårad golvlist. Viktigt att luft kontinuerligt strömmar ner i golvet annars bristfällig konstruktion!
Att byggmaterial och byggprodukter har bedömda egenskaper (enligt BBR) är grundläggande uppgifter som måste finnas vid projektering av konstruktioner. Trots det är det vanligt att uppgifter om flera väsentliga egenskaper saknas eller inte är tillräckliga för att kunna göra en fullgod projektering. Dessutom saknas ofta funktionsredovisning av skarvar, anslutningar mot andra material eller mot genomföringar etc. Dessutom är det ovanligt att konstruktioner har verifierad funktion vilket gör dagens byggande onödigt riskfyllt.
Golv, väggar och tak är uppbyggda av många material och produkter som i bästa fall är CE-märkta för endast några egenskaper (deklarerade) av flera väsentliga egenskaper. Ofta saknas således information om flera viktiga egenskaper inom produktens användningsområde. Risken är därför stor att önskad funktion inte erhålls hos den färdiga konstruktionen. När produkter monteras ska skarvning och anslutningar mot genomföringar kunna ske med fullgod funktion, men detta ligger ofta utanför produktens deklarerade område. Ofta saknas det dokumentation om begränsningar hos produkter när de ska ingå i en konstruktion, det vill säga att många produkter behöver skyddas eller kombineras med andra produkter. Kombinationen i sin tur saknar ofta dokumenterade egenskaper och funktion vilket innebär att konstruktionen inte har en påvisad funktion. Dessutom är det i byggbranschen relativt vanligt att produkter byts mot likvärdiga, eller att produkter appliceras på eller mot varandra oberoende av fabrikat och kompatibilitet, och samtidigt förutsätts det fungera lika bra. Huruvida produkter kan an-vändas för att skapa en systemfunktion eller helhetsfunktion råder det en oklarhet kring så länge den funktionen inte finns dokumenterad. Detta måste byggherren undersöka själv eller någon som byggherren tar till sin hjälp, exempelvis konstruktör.
HD-domen
Om praxis i branschen är att konstruktioner tas fram på ritbordet utan att alla väsentliga egenskaper hos produkter eller systemfunktion finns deklarerade så är det tveksamt om det finns rätt förutsättningar för att det ska bli en pålitlig konstruktion. Det finns ofta inte rätt förutsättningar i dagens byggande så länge det är ovanligt med verifierad helhetsfunktion eller systemlösningar. Vidare saknas det överlag verifierade monteringsanvisningar. Efter HD-domen i fallet med putsade enstegstätade fasader på regelstomme så gick det väl inte någon obemärkt förbi att konstruktioners funktion ska vara säkerställd av den som har ansvaret för den. Byggherrar bör bli uppmärksammade på att flera entreprenadformer är osäkra när det gäller ansvaret. För byggherren finns det stora risker så länge det finns uppenbara brister i framtagning av konstruktioner framförallt om ingen är fullt ansvarig. På samma sätt finns det stora risker för de som tar på sig ett ansvar, exempelvis entreprenörer, som bör förvissa sig om att egenskaper, funktion, montageanvisningar och kontroll av montaget är fullgott.
RISE har lång erfarenhet av att testa och undersöka konstruktioner i laboratorium och i fält. Många skadeundersökningar visar på felaktigt projekterade konstruktioner och när de konstruktionerna eller lösningarna återkommer frekvent brukar de kallas riskkonstruktioner. Vidare är det vanligt med skador på grund av ofullständigt eller felaktigt montage. Just felaktigt montage kan vara svårt eller omöjligt att avgöra framförallt om det saknas tydlig monteringsanvisning eller att monteringsanvisning inte är verifierad.
RISE har också lång erfarenhet av att kontrollera (så kallade tredjepartskontroll) montage av certifierade produkter, lösningar och konstruktioner. Även här ser vi att det är vanligt med brister framförallt i början när företag startar upp kvalitetssäkring av montage eller byter personal. Vi ser också att personal inte upptäcker egna brister i utförande trots att egenkontroll skett. Ett problem som vi också ser är att personal i branschen tar sig rätten att hitta på egna lösningar trots att det redan finns en lösning som är verifierad och ska användas.
Artikelförfattare
Thorbjörn Gustavsson, RISE Research Institutes of Sweden
Lars Olsson, RISE Research Institutes of Sweden
Carl-Magnus Capener, RISE Research Institutes of Sweden
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 8/18
Dela på:





