Annons | Masonite Beams
Att bygga hållbart står i dag högt på agendan och i dag finns både materialet och byggsystemet för att lyckas med det. Ändå är det inom Sverige fortfarande ganska oupptäckt, det här vill Masonite Beams nu förändra på och uppmärksamma fler på möjligheterna med byggsystemet som idag lämnar lägst klimatpåverkan enligt Svenska Miljöinstitutet.
Från fabriken i Rundvik, Västerbotten har Masonite Beams i över 40 år tillverkat lättbalkar. Masonite Beams grundades av Masonite AB som redan på 20-talet tillverkade masonit i sin fabrik, därifrån fick Masonite Beams sitt namn. Idag tillverkar man endast energisnål lättbalk i trä.
– Masonite Beams fabrik är i dag en av Europas största balkfabriker och förser flera europeiska marknader med balk. Vi ser stor potential i Sverige som marknad och har gott om utrymme att utöka produktionskapaciteten, säger Tommy Persson forskning- och utvecklingschef på Masonite Beams.
Samtidigt befinner vi oss just nu i en tid med hög efterfrågan på råmaterial och kommande krav på klimatdeklarationer kommer att inledas redan under 2022.

Tommy Persson, forsknings- och utvecklingschef på Masonite Beams.
Lång utveckling av byggsystem
I och med ett ökat intresse för lättbalkens stora miljö- och energifördelar så valde Masonite Beams under 2004 att vidareutveckla sitt byggsystem. Byggandet av flerfamiljsbostadshus och flervåningshus har verkligen tagit fart. Parallellt med det tilltagande intresset utvecklas hela tiden produktionsmetoder och även byggsystemen.
Masonite Beams Byggsystem går nu under namnet Masonite Beams Flexibla Byggsystem. Syftet med byggsystemet är att underlätta byggandet av smarta och moderna byggnader i samhället. Sedan lång tid tillbaka har vi haft kunskapen om hur du uppför byggnader med lättbalk upp till åtta våningar som uppfyller de högsta brand-, ljud- och energikraven.
– Vi jobbar kontinuerligt med teknisk utveckling av byggsystemet för att erbjuda ett modernt byggsystem av hög kvalité. Allt fler känner till byggsystemets tekniska fördelar och därför vill vi belysa de stora miljövinsterna med byggsystemet. Det går att bygga genomtänkta och tekniskt smarta byggnader med låg klimatpåverkan, säger Tommy Persson forskning- och utvecklingschef på Masonite Beams.
Livscykelanalys på Masonite Beams Flexibla Byggsystem
Mot bakgrund av ökade miljökrav och ökad efterfrågan på flerbostadshus i trä, har Masonite Beams och akademimedlemmen Norrlands Trähus initierat en livscykelanalys på byggsystemet.
Där jämfördes Masonite Flexibla Byggsystem med sex andra välkända byggsystem. Rapporten presenterades i slutet av 2020 där Martin Erlandsson, affärsutvecklare på IVL Svenska Miljöinstitutet kommenterar rapporten så här:
Masonite Beams Byggsystem har den lägsta klimatpåverkan för en byggnad som vi har analyserat hittills för referenshuset Blå Jungfrun. Byggnaden innehåller alla byggdelar samt omfattar hela livscykeln och går därmed längre än det krav på klimatdeklarationer som kommer gälla från januari 2022 för alla nybyggnader i Sverige.
LCA-rapporten visar att det totala utsläppet för byggskedet (A1-A5) för Masonite Flexibla Byggsystem är 176 kg CO2e/m2 Atemp. Det är nästan hälften så mycket jämfört med ett byggsystem med platsgjuten betong och bärande yttervägg.
Vad har då gjort Masonite Flexibla Byggsystem till det byggsystem som ger lägst CO2-avtryck av de som hittills har analyserats?
Genom att använda en resurssnål lättviktsbalk i trä har Masonite Beams gjort det möjligt att använda mindre material jämfört med exempelvis massivt konstruktionsvirke. Dessutom används träisolering och transport och byggprocess har effektiviserats genom att materialet levereras färdigkapat och littererat i platta paket till husfabriken – som i sin tur prefabricerar planelement med hög färdigställandegrad för vidare transport till byggarbetsplatsen. Detta effektiviserar både transport och byggprocess.
Genom att använda rätt byggnadsmaterial på rätt plats kan vi också vara mer materialeffektiva. I praktiken innebär det att prioritera biobaserade byggnadsmaterial i allmänhet och trä i synnerhet – i kombination med exempelvis stål och betong på rätt ställen. Detta för att optimera byggnadens livslängd och därmed ta hänsyn till hela livscykeln.
Resurseffektivt upp till åtta våningar
I projektet S:t Ilian i Enköping har Grönbo och byggherren Glommen Lindberg projekterat och uppfört världens högsta byggnad med lättbalk. Huskroppen är en åttavåning hög byggnad med lättbalksstomme. Huset är projekterat i 5D och planerar att hushålla totalt 34 boenden.
– Det unika och tilltalande med detta byggsystem är ett genomgående ekologiskt tänk som man tidigare mest sett i småhusproduktion, berättar Fredrik Lindberg vd på Glommen Lindberg.
Huset färdigställdes redan under 2020 och nu byggs ytterligare tre flervåningshus med byggsystemet bestående av 134 lägenheter i 90 % trä.
Vi kan bygga mer med mindre
Med resultatet från livscykelanalysen på bordet, ser vi nu svart på vitt hur vi kan bygga smarta bostäder och fastigheter med låg klimatpåverkan. Detta i en tid då vi befinner oss i ett prekärt läge med klimatförändringar som hotar hela vår existens – och världens länder har antagit den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling någonsin i och med Agenda 2030. Nu gäller det att vi alla drar vårt strå till stacken för att skapa en hållbar framtid. Inom byggbranschen har LCA-rapporten pekat ut kompassriktningen för hur vi kan bygga med låg klimatpåverkan, och samtidigt optimera resursanvändningen.
– Framtidens hållbara bygge finns redan. Idag är det möjligt att bygga mer med mindre. Mindre klimatpåverkan. Mindre råvara. Det är nu upp till beslutfattarna. Vi är redo för att fortsätta resan med Masonite Beams Byggsystem och ta det till nya höjder, avslutar Tommy Persson
FAKTA OM MASONITE BEAMS
- Masonite Beams är en av Europas ledande producenter av träbaserade lättbalkar och utvecklar ett byggsystem med lättbalk
- Sedan 1974 har lättbalken producerats och används av kunder i Sverige samt exporteras till över tio marknader
- Lättbalken används som stomme för fastigheter upp till åtta våningar
- All produktion av lättbalken äger rum i Rundvik, Västerbotten.
- Ta del av livscykelanalysen på Masonite Beams Byggsystem här!
- Läs mer på om byggsystemet på Masonite Beams Teknikhandbok
Fler nyheter om Trä
Dela på:





