Utvecklingen inom byggbranschen blir allt mer avancerad, på samma sätt som allt i vår omvärld blir mer avancerad. BIM – Building Information Management – kommer allt mer in i våra byggprojekt och det dyker upp nya teknologier som drönarteknik, Virtual Reality, 3D-printing mm. Byggandet blir allt mer effektivt och allt ska gå snabbare och billigare, och den avancerade tekniken ska lösa alla problem i byggbranschen!
Det har hänt en hel del med utbildningarna på högskolorna än när jag gick på KTH på 80-talet. Då var datorer något vi knappt använde i utbildningen eller på våra föreläsningar och lektioner. Idag sker nästan ingen utbildning alls utan att du sitter vid en dator, en mobil eller en laptop. Du behöver inte ens vara på plats för att vara med och ”fysiskt” delta i undervisningen, som lärare eller elev. Det kunde man se när jag besökte det nya BIM Labbet som Byggteknik och Design på KTH har byggt upp i det gamla betonglabbet. På stora skärmar kan lärare och elever koppla upp varandra och omvärlden. Från den gamla traversen kan man lyfta ner byggdelar som komplement till väggprojektionerna. Genom att blanda 3D-teknik med riktiga material skapas realistiska visualiseringar.
”Kunskap är inte bara att hämta,
utan ibland något du måste få”
Men samtidigt är det viktigt att ha fötterna kvar på jorden när vi projekterar, planerar och genomför våra byggprojekt. Att inte bara lita på den information som man idag på ett snabbt och enkelt sätt kan hämta från ”molnet” och använda i sin avancerade projekteringsteknologi. Det är fortfarande samma bostadsbyggnader, vägbroar och kontorskomplex som vi byggde på 80-talet. Grundtekniken hur man bygger en betongstomme, en stålbro eller en grundläggning till en motorväg har inte förändrats alltför mycket på de senaste 50 åren. Och den stora tekniska utvecklingen som ändå skett i byggandet, har inte bara tagit ett stort kliv framåt och lämnat all gammal teknik kvar på bakgården. Om kedjan från en projektidé till den färdiga byggnaden ska fungera effektivt, och med rätt kvalité i slutändan, krävs att man tar till sig gammal kunskap och beprövade erfarenheter från tidigare generationers ingenjörer och byggare. Att inte bara lita på, att allt man behöver bara kan hämtas från molnet. Att på ett kanske mer långsamt sätt, samla in kunskap och erfarenheter från den gamla kunskapsbanken. Från fysiska handböcker och kurslitteratur, artiklar i Bygg & teknik och andra byggtidskrifter. Från alla i byggprocessen ”som har varit med förut” och som har den kunskap som är svår att bara hämta, utan som du måste få.
Dela på: