Kommittén för modernare byggregler har lämnat över sitt slutbetänkande till finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund. Kommittén presenterar fem huvudförslag:
1. Det blir enklare att bygga om
Kommittén föreslår att kraven för ombyggnad tas bort från plan- och bygglagen. Eftersom dagens utformningskrav och tekniska egenskapskrav måste implementeras i hela byggnaden även när endast en del byggs om uppstår kostnader som anses orimliga.
2. Nya föreskrifter möjliggör flexiblare planlösning
Kommittén föreslår större frihet gällande bostadsutformning för att få en ökad variation av bostäder.
3. Reformering av Boverkets byggregler tydliggör samhällets krav
Kommittén föreslår att Boverket får i uppdrag att reformera byggreglerna, minimera allmänna råd i föreskrifter och ta bort hänvisningar till standarder. Då föreskrifterna uppfattas som otydliga har de allmänna råden och standarderna blivit styrande för bedömningen av om kraven är uppfyllda eller ej. Kommitténs utgångspunkt är att det är staten, via Boverket, som ska bestämma samhällets krav.
4. Ny myndighet skapar enhetlig tillämpningen av byggreglerna.
Kommittén föreslår att en ny myndighet, Byggkravsnämnden, införs med uppgift att ge förhandsavgörande om en föreslagen lösning uppfyller vissa krav. Ett positivt förhandsavgörande ska vara bindande för kommunens byggnadsnämnd vid prövning av bygglov och bedömning vid startbesked.
5. Kontrollprocessen förenklas och förtydligas.
Kommittén föreslår att certifierade sakkunniga och kontrollansvariga avskaffas i plan- och bygglagen. Systemen har flera brister och garanterar varken en oberoende bedömning eller motverkar byggfel.
Här kan du läsa hela slutrapporten:
www.modernarebyggregler.se/wp-content/uploads/2019/12/sou-2019_68_slutlig.pdf.
När man läser betänkandet får man tänka på att förslagen hänger ihop och stärker varandra, så för att få den bästa förståelsen behöver man läsa om alla förslag. Även konsekvensanalysen är innehållsrik, säger Anna Sander.
Det som händer härnäst är att Regeringskansliet skickar ut betänkandet på remiss. Även de som inte är remissinstanser kan lämna sina synpunkter och jag tycker det är bra att göra det, avslutar Anna Sander.
Dela på: